00:00
55
00:00

Zaterdag was het Nationale Molendag. In heel Nederland waren ruim 950 molens open voor bezoek waar naast het bekijken van de molen zelf ook veel leuke activiteiten door de molenaars waren georganiseerd. In Alkmaar was onder andere korenmolen 't Roode Hert open voor bezoek. Deze molen is al sinds 1600 in bedrijf en is nog een van de weinige molens die dat vandaag de dag nog steeds is.

In de molen wordt op ambachtelijke wijze een aantal tonnen aan verschillende soorten granen vermalen, in hoofdzaak met behulp van windkracht. Door de gemiddelde windkracht 6 die er vandaag stond was er aan wind geen tekort en was er goed te zien hoe het vermalen van het graan in zijn werk gaat.

Een andere molen die ook open was voor publiek was de molen van Piet. De molen van Piet, officieel bekend als Molen de Groot, is ook een korenmolen. De naam van de molen is een naam die in Alkmaar al decennia lang gebruikt wordt.

Deze gigantische molen is helaas door de ligging in de stad niet goed toegankelijk voor grote vrachtwagens en is dus sinds de vorige eeuw buiten gebruik. Er zouden grote ladingen per vracht geleverd moeten worden, wat onbegonnen werk is aangezien de molen ook nog eens op een heuvel staat, op de voormalige stadswal waar in oorlogstijd kanonnen stonden opgesteld. De wieken draaien nog altijd prachtig in de wind en nu kon dus ook het binnenwerk van de molen bewonderd worden door het publiek.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl