De bekende Langedijker politicus Marcel Brandsma doet definitief niet mee aan de verkiezingen in november voor de raad van de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Brandsma wilde met zijn groepering 'Sfeerrijk Langedijk' meedoen. Voor zijn aanmelding had hij op de deadline van 14 oktober onvoldoende ondersteuningsverklaringen van kiesgerechtigden ingeleverd. Er waren er 20 nodig maar hij leverde er niet meer dan zeven in. Het Centraal Stembureau zette Sfeervol Langedijk daarom niet op het stembiljet, waarna Marcel Brandsma naar de Raad van State stapte.

De Raad van State had niet lang nodig om tot een oordeel te komen. Maandagochtend was de zitting in Den Haag en maandagmiddag kon de uitspraak al in het openbaar worden uitgesproken. De drie staatsraden van de Raad van State scharen zich achter het Centraal Stembureau. Zijn argument dat hij nogal wat tegenslag had gehad en hem meer tijd had moeten worden gegund om de steunverklaringen te verzamelen, werden door de hoogste bestuursrechter van tafel geveegd. Een verruiming van de termijn ten behoeve van een persoon past daar niet bij, zo staat in de uitspraak. Alle deelnemers moeten volgens de Kieswet gelijk worden behandeld, constateert de Raad van State.

Brandsma had de Raad van State gevraagd om de beslissing terug te draaien. Nu hij het beroep heeft verloren, staat definitief vast dat Sfeerrijk Langedijk niet meedoet met de gemeenteraadsverkiezingen> Brandsma is het niet eens met de fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk, en had vanuit de nieuwe raad het tijd willen keren. Het protestgeluid van Brandsma zal nu buiten de raad ten gehore moeten worden gebracht.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl