Het strand van Camperduin is sinds deze week het eerste groene strand van Noord-Holland. Het strand had al een blauwe vlag voor de schone waterkwaliteit, maar daar wappert sinds woensdag een groene wimpel aan. Wethouder Bekkering gaf er woensdag de aftrap van een landelijk project, dat 200 kilometer aan strand vriendelijker wil maken voor de natuur. Dat moet de biodiversiteit ten goede komen. Het doel van het Groene Strand is een schoon, natuurlijk strand dat recreatieruimte biedt aan mensen terwijl dieren leefruimte houden. "Het strand kan nog wel wat groener", sprak Erik Bekkering bij die gelegenheid.

Het doel is om de natuur en natuurbeleving weer haar plek op het strand terug te geven. Hiervoor zijn samenwerkingsverbanden gecreëerd tussen gemeenten, terreinbeheerders, lokale ondernemers en vrijwilligers in zogeheten strandcommunities. Ook in Camperduin is een strandcommunity opgericht waarin organisaties en vrijwilligers zich samen inzetten voor een schoon, natuurlijk strand.
De vrijwilligers houden het strand schoon, maar de natuur wordt ook geholpen door het markeren van een broedstrand. Hier worden mensen gevraagd om de de plekken te mijden en honden aangelijnd te houden. Het broedstrand moet strandbroeders zoals bontbekplevieren uitnodigen om hier te gaan broeden.

Wethouder Erik Bekkering is trots op Camperduin als eerste Groene Strand van Noord-Holland : "Om vandaag de eerste groene wimpel voor het Groene Strand te mogen hijsen was een bijzondere eer. Het belangrijkste vind ik echter om mijn waardering uit te spreken voor alle inwoners en ondernemers die hieraan meedoen. Het strand een beetje groener maken doen we samen."

Het Groene Strand-project is een samenwerking tussen LandschappenNL, IVN Natuureducatie, Stichting ANEMOON, Stichting Duinbehoud en Vogelbescherming Nederland. Het project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl