De zeven gemeentecolleges in Regio Alkmaar hebben ingestemd met de vorming van één regionale organisatie voor de uitvoering van taken omtrent de Participatiewet en aanverwante zaken als inburgering, schuldhulpverlening, bijzondere bijstand en minimaregelingen. De gemeenteraden zijn positief, maar moeten in oktober nog wel instemmen met de plannen voor de opzet.

Op dit moment worden de taken nog uitgevoerd door Halte Werk, WNK Personeelsdiensten en de BUCH-werkorganisatie. Onder één organisatie verbetert de efficiëntie, kwaliteit, verdeling van diverse budgetten en de aansturing. En kunnen werkzoekenden en werkgevers in een groter gebied aan elkaar gekoppeld worden.

Falgun Binnendijk, wethouder in Castricum: “Sinds de invoering van de Participatiewet staan we net als andere gemeenten voor de uitdaging zowel de ‘reguliere’ als groeiende ‘nieuwe’ doelgroepen, mensen met een arbeidsbeperking, zo goed mogelijk te ondersteunen op het gebied van werk en inkomen. Terwijl budgetten beperkt zijn. De druk op budgetten én professionals hebben tot gevolg dat een deel van de totale doelgroep niet of minder goed geholpen wordt en andere vormen van participatie dan werk, zoals een opleiding of vrijwilligerswerk, onvoldoende plaatsvinden. Dat is onwenselijk."

"We willen een oplossing zodat de gehele doelgroep beter geholpen wordt", vervolgt Binnendijk. "En op maat, passend bij wensen en mogelijkheden van de inwoner. Voor de een is dit een betaalde baan, voor de ander deelname aan een buurtactiviteit. Hoe beter passend, hoe kleiner de kans dat men ‘terugvalt’. En hoe meer mensen we aan het werk kunnen helpen en houden, hoe minder uitkeringen en dus kosten.”

De formele start staat gepland op 1 januari en daarna wordt de organisatie verder gestroomlijnd.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl