De 21-jarige Mohammed Z. uit Heiloo is schuldig verklaard aan diefstal van persoonsgegevens uit het CoronaIT-systeem van de GGD. Hij maakte foto's van gegevens van bekende Nederlanders. Via de Telegram-app adverteerde de man dat hij aan de adresgegevens en burgerservicenummers van iedereen kon komen. Z. kreeg tien maanden celstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Hij gaat niet opnieuw de cel in omdat hij vijf maanden in voorarrest zat. Wel moet hij meewerken aan reklassering.

Z. had als medewerker bij callcenter Teleperformance toegang tot het CoronaIT-systeem. De GGD ontdekte het datalek en traceerde deze naar twee accounts, waarvan één aan Z. toebehoorde. De politie trof 71 foto's op zijn mobiel waarop het registratiesysteem te zien was, inclusief herkenbare gegevens. Op de laptop van Z. stond een spreadsheet met 67 namen, onder andere van bekende Nederlanders, die deels overeenkwamen met gefotografeerde gegevens. Op de Telegram-account van de verdachte stonden zeker drie berichten waarin hij vroeg of mensen gegevens wilden kopen, en de opzet van een transactie.

Z. bekent eenmaal persoonsgegevens te hebben verkocht voor 50 euro in Bitcoin.

De Officier van Justitie eiste voor Z. twaalf maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk, plus een aantal bijzondere voorwaarden. De rechtbank zag geen bewijs dat hij samenwerkte met de andere verdachte, die eveneens schuldig verklaard is.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl