00:00
55
00:00

De bewoners van het Ecodorp aan de Groeneweg in Bergen liggen onder vuur. Al acht jaar lang wonen enkele tientallen pioniers op het voormalig mobilisatieterrein van defensie, maar nog steeds heeft de gemeente geen officieel bestemmingsplan. Het is wel in de maak, maar omwonenden zijn de 'illegale praktijken' zat en eisen dat de gemeente optreedt. In een gesprek met de Ecodorpers heeft de gemeente maatregelen aangekondigd.

Omwonenden klagen over toegenomen verkeersdruk op de smalle weg naar het Ecodorp, en over illegale bewoning en illegale feesten op het MOB-terrein. "Ik zie niet wat er eco aan is", zegt een bewoner van de Groeneweg tegen mediapartner NH Nieuws, die uit angst voor represailles anoniem wil blijven. Een andere omwonende zegt: "Acht jaar lang vinden daar illegale praktijken plaats. Er is toch ergens een grens."

De klachten hebben geleid tot een gesprek tussen de burgemeester en de ecodorpers. De 'camping' voor mensen die een tijdje willen meewerken aan het Ecodorp moest onmiddellijk worden ontruimd en binnenkort worden de gedoogde woningen gecontroleerd op veiligheid. Of het jaarlijkse festival 'Vibe of the Earth' op 18 en 19 september door mag gaan, is nog niet duidelijk.

Volgens de bewoners is heel veel gedaan, sinds ze het MOB-terrein in 2013 kochten voor nog geen 125.000 euro. Ze zijn verbaasd over alle negatieve reacties van de laatste weken. "We hebben niet zoveel te verbergen. Mensen kunnen gewoon komen kijken", zegt een bewoonster die haar naam niet wil noemen vanwege de 'persoonlijke aanvallen' op sociale media.

Het is nog niet duidelijk wanneer het bestemmingsplan klaar is. Dat plan zou de ecodorpers overigens wel eens op flink wat extra kosten kunnen jagen. Bij de aankoop van het terrein is overeengekomen dat zij de sanering zelf zouden regelen. Dat vinden ze echter specifiek voor de kankerverwekkende PAK-stoffen niet nodig. De bewoners verwachten dat de natuur die in de loop der jaren zelf opruimt. Wellicht dat de gemeente daar anders over denkt.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl