Filmhuis Schoorl kan toch verder op de oude locatie in de Blinkerd in Schoorl. Vanaf 3 september starten de wekelijkse filmvoorstellingen op vrijdag weer. De toekomst van de dorpscinema hing aan een zijden draadje na nieuwe huurvoorwaarden voor de theaterzaal in De Blinkerd. De oplossing werd gevonden door een aparte stichting op te richten voor de filmvoorstellingen, en een tijdelijke subsidie van de gemeente Bergen voor het lopende filmseizoen

Het einde van de filmvoorstellingen leek in zicht nadat Stichting Social Leisure (SSL) de exploitatie van De Blinkerd had overgenomen, om het commerciëler aan te pakken. Voor de theaterzaal met 90 stoelen wilde SSL een 'marktconform' tarief vragen: "300 euro per vrijdag, zoals dat ook zou worden gerekend voor alle andere verenigingen en stichtingen uit de omgeving. Filmhuis Schoorl kon die zaalhuur niet betalen, omdat er daarvoor te weinig betalende bezoekers per voorstelling zijn. Filmhuis Schoorl ging op zoek naar andere locaties in Schoorl en omgeving waar wekelijks twee filmvoorstellingen kunnen worden gehouden.

Wekelijks vertoonde Filmhuis Schoorl in 2019 en 2020 op vrijdagen twee films in dorpshuis De Blinkerd in Schoorl. Enkele tientallen dorpelingen per week wisten de weg naar het nieuwe initiatief al te vinden in het eerste jaar van het initiatief. Tijdens de coronapandemie halveerde het gemiddelde aantal bezoekers, maar het vertrouwen in een toekomst voor films in Schoorl na de pandemie bleef bestaan.

De oplossing die nu is gevonden voor de doorstart, was in januari al voorgesteld door de gemeente Bergen. Vanuit de vrijwilligersgroep was toen veel kritiek te horen op de oplossing. Ze vonden dat van de gekke: "Dan is er dus meer gemeentesubsidie nodig meer om hetzelfde te blijven doen, omdat een dorpshuis commerciëler moet worden geëxploiteerd!".

Volgens penningmeester Hans Stoop is er nog eens goed nagedacht over het filmaanbod en over wat het Filmhuis Schoorl de bewoners wil bieden. Nieuw is nu dat het Filmhuis Schoorl naast de vaste avonden in de Blinkerd, ook voorstellingen ‘op locatie’ kan verzorgen. Het filmhuis wil bijvoorbeeld films vertonen op scholen, zorginstellingen, restaurants, bedrijven en als de mogelijkheden het toelaten zelfs in de openlucht.

Met deze formule wil het jonge filmhuis meer filmmogelijkheden bieden aan de gemeenschap. Komend seizoen geldt als een proefperiode, mede dankzij de inzet van de gemeente Bergen en de Stichting Social Leisure (exploitant van de Blinkerd). De proefperiode moet uitwijzen of een lokaal filmhuis in het duindorp bestaansrecht heeft.

Nieuw is bovendien het seizoenabonnement, Daarmee kunnen filmliefhebbers niet alleen het filmhuis steunen, maar ook korting krijgen op de vaste entreeprijzen. Wie het initiatief een warm hart toedraagt en dat in stand wil houden, vindt meer informatie op filmhuisschoorl.nl.

 

 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl