Mevrouw Maria Louise Citroen heeft zondag het ere-insigne in goud van gemeente Alkmaar mogen ontvangen. Die kreeg zij tijdens haar afscheidsreceptie in de Alkmaarse Synagoge van burgemeester Anja Schouten. "Voor 25 jaar vasthoudend, krachtig en met engelengeduld ijveren voor de terugkeer van het joodse leven in Alkmaar en omgeving. Zij is goud waard!"

Vanaf 1997 was mevrouw Citroen de voorzitter van Stichting Alkmaarse Synagoge. Samen met twee andere dames richtte ze de stichting op. Het drietal zorgde er onder andere voor dat de synagoge weer in handen kwam van de Joodse gemeenschap, nadat deze in 1952 was verkocht aan de Baptistengemeente. Dankzij Citroen's vond de overdracht op 23 december 2009 plaats. Daarna werd het historisch monumentale pand in ere hersteld en uiteindelijk op 15 december 2011 heropend.

Om de continuïteit van de synagoge te waarborgen en het Joods leven in Alkmaar een impuls te geven, werd het Joods kerkgenootschap opgericht. Een wens van mevrouw Citroen. De nieuwe Liberaal Joodse Gemeente Alkmaar is de vaste gebruiker van de synagoge.

In 2016 ontving mevrouw Citroen van voormalig burgemeester Piet Bruinooge al een Koninklijke Onderscheiding voor haar inspanningen.

Achter de geraniums gaan zitten doet mevrouw Citroen allerminst. Ze blijft actief bij de synagoge. Zo organiseert ze diensten, is belangenbehartiger en contactpersoon voor overheden en instanties, maakt samen met anderen maaltijden voor sjoelgangers, zet zich via educatie in tegen antisemitisme en racisme en werkt mee aan initiatieven om de Holocaust niet te vergeten. (foto: Twitter @Amcgschouten)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl