In mei startte gemeente Alkmaar samen met L!NK een meer pro-actieve vorm van jongerenwerk en dat werpt zijn vruchten af: terwijl in Nederland het aantal meldingen van jeugdoverlast ondanks coronaversoepelingen nog doorstijgt, is er in Alkmaar een aanzienlijke daling. Dat staat in het gemeentelijke Veiligheidsrapport over de eerste helft van 2021. De gemeente hoopt het aantal meldingen verder te verlagen door het 'outreachend' jongerenwerk verder op te bouwen en door nog beter in te spelen op de effecten van de coronacrisis.

L!NK begon dit jaar met een pilot voor jongeren in De Mare en Overdie en in mei werd uitgerold over de hele gemeente. Er is een jongerenwerker voor noord, zuid, west, oost en het centrum. De vijf stelden wijkanalyses op en bouwden hun netwerk op met onder andere scholen, wijkagenten, zorgprofessionals en bewonersondernemingen. En vanzelfsprekend gaan ze op pad om zich te laten zien en om te praten met de doelgroep. Later dit jaar worden problematische groepen en individuen in kaart gebracht. Hebben ze hulp nodig, worden ketenpartners erbij gehaald.

In het Veiligheidsrapport staat een voorbeeld van succesvolle aanpak bij een voetbalkooi in Alkmaar West. En groep stuurde jongere jeugd weg en draaide tot laat muziek draaide. Ook werd er geplast in de stegen rondom de kooi. Naar de bewoners luisterde de groep niet en inzet van handhaving en politie had telkens maar tijdelijk effect. Toen kwam de L!NK jongerenwerker erbij. Die fungeerde als mediator tussen de bewoners en de groep, en zocht samen met de jongeren naar een alternatieve plek om te 'chillen' en naar mogelijkheden voor activiteiten. Daarna keerde de rust weder.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl