Reddingsbrigades in Noord-Holland staan klaar om ieder moment uit te kunnen rukken naar Limburg. Daar zijn straten, snelwegen en dorpen ondergelopen na stevig noodweer. De Limburgse brandweer heeft de hulp van de Nationale Reddingsvloot ingeroepen. Dat meldt mediapartner NH Nieuws.

Ook de eenheid van de Heerhugowaardse reddingsbrigade staat op 'vooralarm'. Dat betekent dat ze binnen een uur moeten kunnen vertrekken naar Limburg. Om dat voor elkaar te kunnen krijgen hebben vrijwilligers vannacht nog materialen gecontroleerd en klaargezet. Er worden nu al eenheden van de Nationale Reddingsvloot uit zuidelijker provincies ingezet.

Update 14:15 uur: inmiddels is de reddingsbrigade Dijk&Waard (voorheen reddingsbrigade Heerhugowaard) opgeroepen en onderweg naar Zuid-Limburg.  

Reddingsbrigade Nederland en de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord sloten in april een overeenkomst om verspreid over het hele land eenheden klaar te hebben staan voor calamiteiten met wateroverlast. In Noord-Holland Noord staan er eenheden paraat in Den Helder, Hoorn, Stede Broec en Heerhugowaard. Zij maken deel uit van de Nationale Reddingsvloot.

Een persvoorlichter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord wist niets van de Nationale Reddingsvloot of het vooralarm: "En waarvoor zouden zij dan klaar moeten staan?", was haar eerste reactie op een vraag van Heerhugowaard Centraal.

24 teams van vier (één chauffeur en drie bemanningsleden) van de Nationale Reddingsvloot (NRV) uit zuidelijker delen van het land zijn al aanwezig in Limburg. "Er wordt al hard gewerkt ter plaatse", vertelt Sander Zeilstra van het in IJmuiden gevestigde Reddingsbrigade Nederland. "Vannacht rond 2.00 uur zijn mensen vertrokken. Momenteel verkennen zij daar het gebied - of er al mensen gered zijn, heb ik nog niet gehoord."

De Nationale Reddingsvloot is een combinatie van de reddingsbrigade en de brandweer, legt Zeilstra uit. Die zijn ingedeeld in pelotons en daarvan zijn er al twee in Limburg, zij waren het dichtst in de buurt. Toch moeten reddingsbrigades uit de rest van het land zich ook voorbereiden op inzet; er wordt verwacht dat het nodig gaat zijn.

"We verwachten dat de inzet langer gaat duren dan een dag. Dan moeten de aanwezige pelotons vervangen worden; zij moeten ook rust pakken. De andere pelotons worden in gereedheid gebracht om over te nemen als zij gaan rusten."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl