00:00
55
00:00

Het monumentale dieselgemaal aan de Cort van der Lindenkade in Alkmaar neemt na 108 jaar afscheid van dieselolie. Dinsdag werd een sponsorcontract getekend met GP Groot brandstoffen en oliehandel om voortaan te draaien op een olie die volledig wordt gemaakt van afvalvetten, restvetten en plantaardige oliën. Tegelijk kwam een nieuwe website van het provinciaal monument in de lucht, die werd gelanceerd door gedeputeerde Zita Pels van de provincie Noord-Holland. Zij moedigt aan dat ook het cultureel erfgoed in Noord-Holland omschakelt op nieuwe bronnen van energie: "Als zelfs een monument duurzamer kan, dan kan het overal."

Neste MY is een Finse uitvinding. De grondstoffen worden tijdens de productie behandeld met waterstof. Volgens directeur Pieter Talsma van GP Groot heeft de plantaardige olie, die bij veel tankstations verkrijgbaar is onder de naam Neste MY, een vergelijkbare chemische samenstelling als die van gewone diesel: "Het overtreft de kwaliteit van fossiele diesel". Ook de motor in het dieselgemaal, een van de eerste dieselmotoren ter wereld die eigenhandig is ontworpen door uitvinder Rudolf Diesel, kan er zonder aanpassingen op draaien. Daardoor stoot het dieselgemaal voortaan 90% minder broeikasgassen uit.

GP Groot heeft zo'n 60 tankstations, verspreid over heel Nederland onder de labels van Argos, Total en NXT. Daardoor is het schonere alternatief voor diesel al goed verkrijgbaar in Noord-Holland. Grootverbruikers uit de regio zijn het wagenpark van Stadswerk072, Vezet, PostNL en Schot Transport.

Op de nieuwe website dieselgemaalalkmaar.nl, die is gebouwd onder supervisie van erfgoedstichting Adapt, valt te lezen dat Rudolf Diesel als uitvinder van de dieselmotor helemaal geen voorstander was van aardolie. Hij geloofde in de toekomst van plantaardige olie. De dieselmotor was echter zo’n commercieel succes, dat er in de jaren 20 van de 20e eeuw een speciaal aardolieproduct op de markt kwam voor deze motoren. Deze motorbrandstof ging dieselolie heten. Rudolf Diesel heeft dat niet mee hoeven maken: hij overleed in 1913.

De nieuwe website gaat ook uitgebreid in op de dieselmotor, de brandstof, de polder Overdie-Achtermeer, de machinistenfamilie, de geschiedenis van gemalen en de waterbeheersing in Noord-Holland. (foto: Erik Boschman)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl