Geweld hoort nergens thuis, ook niet in Alkmaar. Die boodschap wordt vanaf dinsdagmiddag verbeeld met een rondreizende expositie van Stichting Open Mind. Om 15:00 uur openen wethouder Elly Konijn en Karin Bloemen van deze indringende multimediale expo op het Canadaplein. De expositie reist op 3 augustus door naar Leiden.

Ieder jaar zijn in Nederland rond 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling.  'WIJ…doorbreken de cirkel van geweld' is een project van Open Mind en een grote groep slachtoffers die de cirkel van geweld doorbraken. Met elkaar willen ze huiselijk geweld en kindermishandeling beter bespreekbaar maken, terugdringen, de schade beperken en overdracht van generatie op generatie stoppen.

“Mijn moeder waarschuwde me dat ik geen relatie met een Egyptenaar moest beginnen en ik niet bij haar aan hoefde te kloppen als het mis ging. Dus toen het geweld begon, moest ik het zelf oplossen". Patty zat klem bij haar schoonfamilie in Egypte, samen met haar uiteindelijk vier dochters. De situatie leek hopeloos, maar ze vond de kracht toen iemand haar zei: 'Als je nu niet vertrekt, dan kies je er zelf voor en geef je je dochters een slecht voorbeeld'.

De expo komt voort uit het programma GHNT (Geweld Hoort Nergens Thuis), in samenwerking met regionale partners. De expositie reist door alle 28 GHNT-regio's en bestaat uit indringende portretten en verhalen van slachtoffers die de cirkel van geweld wisten te doorbreken. Met behulp van storytelling online en offline worden de mensen die het verschil maakten in beeld gebracht.

Er is ook een reizende binnententoonstelling voor onderwijs- en zorginstellingen, en voormalige slachtoffers komen aan het woord in een magazine, een korte film en een serie podcasts. Meer op stichtingopenmind.nl/wij/.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl