De verdachte van de steekpartij aan het Deurloopplein in Alkmaar zorgde volgens bewoners al vanaf dat hij daar woont voor overlast. Zaterdagavond was het dieptepunt toen een van hen op straat een bebloede man vond. Neergestoken. De overlastgever werd aangehouden. "Hij zou helemaal niet tussen gezinnen met kleine kinderen moeten wonen", zegt Ali, degene die het slachtoffer vond.

De 39-jarige buurman zou verslaafd zijn en er wonen meer mensen met problematiek in het appartementencomplex. Dat vertellen Ali en twee andere bewoners van het complex tegen mediapartner NH Nieuws. Ze wonen niet meer met plezier in hun huis, sinds de man 2,5 jaar geleden introk.

Die bewuste zaterdag rond 23:00 uur hoorde een bewoner geschreeuw van beneden in de flat. Maar Ali kijkt daar allang niet meer van op. "Dat gebeurt zo'n beetje elke twee weken. Dan maakt die man ruzie in zijn huis, of voor de deur. Ik ben eraan gewend."

Bij Yousef en zijn vrouw sloeg de angst wél meteen toe. Zij wonen op dezelfde verdieping en hebben een pasgeboren baby. "Soms bonkt hij zomaar ineens keihard op onze deur. Schreeuwend. Of hij slaat zijn ramen kapot, komt gewond naar buiten. Mijn vrouw heeft me meermaals doodsbang opgebeld, maar ik zat dan op mijn werk en kon niets voor haar doen."

Yousef hoorde die avond dat er bij hem voor de deur iets aan de hand was, hoorde iemand kermen van de pijn, maar durfde niet open te doen. Hij belde wel 112. Toen het lawaai weg was, keek hij door een kier: het hele trappenhuis is rood. "Wel vier of vijf liter bloed lag er, een hele plas", vertelt hij met grote ogen.

Op dat moment kwam Ali nietsvermoedend uit zijn werk thuis bij zijn vriendin en hun 4-jarige dochter. Hij loopt het stoepje op en ziet iemand liggen tegen het hek van de school die grenst aan zijn flat. "Hij zat helemaal onder het bloed en crepeerde van de pijn". Ali vluchtte zijn woning en belde ook 112.

Toen de politie arriveerde was het slachtoffer weg, al werd de 50-jarige man uit Zwaag na een zoekactie weer gevonden. Er zou mogelijk een ruzie zijn geweest tussen hem en de verdachte. Die nacht wordt meteen een onderzoek gestart in en rondom zijn woning.

NH Nieuws vond de volgende ochtend nog bloedresten op de trap en waar Ali het slachtoffer vond. Een andere bewoner haalt zijn schouders op. "Ik heb geen idee wat er precies is gebeurd. Hij is soms 's ochtends vroeg al dronken. Of nodigt vrienden uit die ruzie gaan maken". Hij doet onderhand geen melding meer. "Er gebeurt niks. Ik heb ook weleens jongens aangesproken die hier overlast gaven en een paar uur later waren mijn banden lek gestoken. Nou, dan zeg ik liever niks."

Yousef zegt dat hij elke twee maanden de politie belt over de overlast, die volgens alle gesproken mensen door meerdere bewoners met verslavings- of psychische problematiek wordt veroorzaakt. "En dan komt de politie, en ze gaan weer. De woningcorporatie doet ook weinig. En nu is het weer ons probleem. We zijn op zoek naar een ander huis, want ik voel me gewoon echt niet veilig meer hier."

Niemand wil voor de camera of onder zijn eigen naam zijn verhaal doen. Ali: "Hij zit nu vast ja, maar wat als hij weer vrijkomt? Als hij me herkent doet hij me misschien wat aan. Of mijn vrouw, die hij heeft bedreigd met de dood. Hij hoort hier gewoon niet te wonen."

Woningcorporatie Van Alckmaer zegt op de hoogte te zijn van 'wat er speelt', maar wil niet specifiek iets zeggen over de verdachte. "Wij hebben eerder al, voor dit incident, contact gehad met de bewoners en zullen nu kijken of we opnieuw contact opnemen. Ook werken we samen met de benodigde instanties, omdat we dit soort problematiek niet alleen kunnen oplossen", aldus een woordvoerder.

De politie doet onderzoek en laat weten dat de man nog vastzit, maar wil niets kwijt over eventuele eerdere meldingen over de verdachte, omdat die 'herleidbaar zijn naar de persoon'. Of de man bekend is bij zorginstanties wordt niet duidelijk vanwege de privacy. (foto: NH Media/Maaike Polder)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl