00:00
55
00:00
Jolanda de Koning runt sinds een paar maanden een plantenopvang in Alkmaar. Mensen en bedrijven kunnen bij haar terecht als ze een tijdje niet zelf voor hun planten kunnen zorgen, of ze graag willen doneren. Verder doet 'Jo de Groene Koning' aan plantenruil en met haar groene vingers is ze eigenlijk ook een plantendokter. Allemaal op vrijwillige basis. Zondag 27 juni organiseert Jolanda een planten en stekken ruildag, en ze gaat ook 'groene vrienden' weggeven.

Jolanda merkte in haar omgeving dat er best veel mensen hulp konden gebruiken bij de verzorging van hun planten. Zij bood hen aan om de verzorging op zich te nemen. "Ik heb daarvoor een ruimte beschikbaar gekregen. Op dit moment heb ik zo'n vijftig planten in de opvang", zegt Jolanda. Soms krijgt ze gewoon ook 'groene vrienden',  en ze doet aan plantenruil. Met haar groene vingers is ze een soort plantendokter en geeft advies. "Ja, dat klopt", lacht Jolanda. "Ze noemen me ook wel de plantengoeroe."

Niet lang geleden werd de 37-jarige Alkmaarse benaderd door studenten van Filmacademie in Haarlem voor een examenproject. "Ze zochten iemand die heel veel planten vrij kon geven om drie ruimten te vullen en toen heb ik meer dan de helft van mijn opvangplanten meegegeven". Binnenkort kan Jolanda opschalen, want ze is een samenwerking gestart met Geveltuinen in HAL25, voor zo lang de hal beschikbaar is. "Zolang het mogelijk is mag ik daar blijven."

Aanstaande zondag organiseert Jolanda een planten- en stekkenruildag. "Ik zet al mijn opvangplanten neer en mensen mogen ruilen tegen alles wat ze willen. Food, non-food, tegen schoonmaakproducten, verzorgingsproducten, mag ook voor dierenproducten, ik heb twee honden. Bijvoorbeeld plantenpotten, bakken en aarde mag ook. Zolang het maar met gesloten knip gebeurt". Jolanda heeft een WIA-uitkering en bijverdienen kan dan niet. "Mits je natuurlijk een vrijwillige donatie wil doen, dat is wel mogelijk.

Meer over de ruildag, die duurt van 12:00 tot 17:00 uur, is te vinden op de Facebookpagina van Jo de Groene Koning.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl