00:00
55
00:00

De nieuwe burgemeester van Alkmaar Anja Schouten (52) wordt woensdagavond beëdigd en ze heeft er heel veel zin in. "Ik geloof niet in ieder voor zich, maar samen naar een oplossing kijken", zegt ze tegen NH Nieuws over haar 'bestuursstrategie' voor haar eerste termijn. Met een quiz testen we: hoe goed kent ze haar stad eigenlijk?

Mediapartner NH Nieuws sprak met haar af bij het bureau aan het Mallegatsplein, waar de voormalig korpschef van politie Noord-Holland nog even afscheid nam van wat collega's. Met weemoed, zoals ze zelf zegt, kijkt ze terug op een mooie en roerige tijd bij de politie.

"Met de achtervolging in Broek in Waterland, de avondklokrellen en enorme vangsten door criminele berichtendienst EncroChat: was het een heel bijzonder jaar en chef zijn was bijzonder bij zo'n mooie club", aldus Schouten. "Het is heel gaaf om het uniform te dragen, maar ik vind het ook wel heel erg leuk om weer mijn eigen kleren uit te mogen zoeken."

Wat merken de Alkmaarders ervan dat er een voormalig politiekorpschef aan het roer komt? "Ik hoop dat jullie merken dat we proactief dingen in de kiem kunnen smoren, omdat onze informatievoorziening goed is en niet repressief optreden, maar goed voorbereiden. Als het goed is merken jullie er als burgers dan niets van."

Van haar oude baan neemt ze één les in ieder geval mee naar haar geboortestad. "Dat je echte grote problemen nooit in je eentje kan oplossen. Natuurlijk staat bijvoorbeeld de politie er als het spannend wordt alleen voor, maar duurzaam oplossen doe je samen."

De bekendmaking dat Schouten de nieuwe burgemeester wordt, ging niet vlekkeloos. Voordat het bekend mocht worden, lekte iemand binnen de politiek haar naam naar de lokale krant. Plaatsvervangend burgemeester Emile Roemer deed daar aangifte van. Hoe kijkt ze daarop terug?

"Ik kijk er niet op terug. Ik was daar niet bij en zat thuis. Wat er die avond gebeurd is weet ik niet en zal ik waarschijnlijk nooit weten."

In de afgelopen twee weken probeerde Schouten, die geboren is in Alkmaar, maar nu nog met haar gezin in Heerhugowaard woont, de stad vooral nóg beter te leren kennen. "Ik ben gaan fietsen in De Rijp, in de Schermer en in de wijken. Nu kenden mensen me nog niet en kon ik rustig kijken."

Ze heeft voor de komende periode geen uitgeschreven doelen of een actieplan. "Dat is heel bewust. Ik wil eerst goed kennismaken met de burgers, de raad, het college en goed kijken wat er nodig is."

Maar haar manier van besturen, wat ze bijvoorbeeld al deed bij de brandweer en een zorgorganisatie, wordt wel getypeerd door een aantal dingen. "Ik wil in alles de mens blijven zien. De mens als geheel en hoe kunnen we zorgen dat de besluitvorming compleet is?"

Ze ziet nog te vaak dat bij in een organisatie ieder voor zich heel hard z'n best doet om problemen op te lossen. "Maar dat is niet duurzaam. Dus ik wil met alle betrokkenen tot een oplossing komen."

Emile Roemer nam vorige week afscheid als burgemeester. De Brabander was erg geliefd bij de Alkmaarders en Schouten hoopt dat zij ook wordt omarmd. "Dat ze zien dat ik één van hen ben. Dat ze zien dat ik van Alkmaar hou, dat ik het echt niet altijd goed zal doen, fouten zal maken en leer, maar ik doe het vanuit het goede hart."

Op alle belangrijke dossiers is ze bijgepraat en na alle felicitaties woensdagavond, dan wordt ze geïnstalleerd, klaar te zijn voor donderdag. "Dan is mijn eerste raadsvergadering. Ik slaap met het 'reglement van orde' en voel een grote verantwoordelijkheid om het goed te doen."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl