Streekstad Centraal
00:00
55
00:00

Een historische vereniging en twee erfgoedverenigingen proberen het nog maar eens een keer om een waardevol deel van Bloemwijk van de sloopkogel te redden. Al bijna vijf jaar liggen er plannen voor sloop van de complete volkswijk langs het spoor. Maar de honderd jaar oude wijk bevat cultuurhistorische onderdelen en details die niet verloren mogen gaan, vinden de verenigingen. "Het poortgebouw is net een mini-Soestdijk voor arbeiders."

De Historische Vereniging Alkmaar, erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap hebben een zienswijze ingediend op het ontwerpbestemmingsplan Bloemwijk. Ze willen daarmee opnieuw proberen ieder geval een deel van de wijk te sparen. Eerder probeerden ze al een status van beschermd stadsgezicht te verwerven voor het hele wijkje. Maar de gemeentelijke vakgroep Erfgoed en daarna ook de welstands- en monumentencommissie hebben er uitvoerig naar gekeken. De conclusie was steeds dat er niet genoeg cultuurhistorische waarde was voor die beschermde status. Het gemeentebestuur zag er daarom vanaf.

Nu wordt een nieuwe poging gedaan, maar dan voor een enkel blokje. Het gaat om het quadrant van 31 woningen, 27 huurwoningen en vier woningen van particuliere eigenaren, aan de Boomkampstraat, Hulststraat, Eikelenbergstraat en Dahliastraat. Volgens de verenigingen zitten hier de meest bijzondere details van de wijk die in 1924 is gebouwd naar ontwerp van architect Jan Stuyt.

"Poorten, metselwerk, gevels, dakoverstekken", somt Kees Kwadijk van Heemschut op. Volgens Feyko Alkema van de Historische Vereniging is het karakteristieke poortgebouw zelfs een klein Soestdijk. De verenigingen weten zich gesteund door GroenLinks en OPA in de gemeenteraad. Donderdagavond dienen zij een motie in om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van behoud. Ook vragen zou het stadsbestuur zo snel mogelijk op de zienswijze van de verenigingen te reageren.

Volgens woningstichting Van Alckmaer, eigenaar van de meeste van de ruim 150 huizen, is complete sloop de enige optie. "We hebben restaureren zeer serieus onderzocht", laat directeur Fons Köster van Van Alckmaer weten aan mediapartner NH Nieuws. "Helaas bleek uit meerdere onderzoeken dat dat technisch en financieel niet haalbaar is."

De wens van de verenigingen om het complex te behouden vindt hij niet realistisch. "Dit deel van de Bloemwijk is er van de hele wijk bouwtechnisch het slechtst aan toe. Het mag dan cultuurhistorisch de meeste waarde hebben, maar we moeten die waarde ook niet overdrijven."

Van Alckmaer hoopt uiterlijk begin volgend jaar te beginnen met slopen. De motie die donderdagavond in de raad wordt behandeld zou die planning in de war kunnen schoppen. "Het is jammer dat de verenigingen en politici dit op het laatste moment nog proberen. We zijn al vijf jaar bezig met plannen maken met alle betrokkenen. Bovendien komen er oude details terug in de nieuwe Bloemwijk."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl