Streekstad Centraal

Op 30 april eindigt een re-integratie pilot met kwetsbare jongeren en jongvolwassenen in het voormalige woonzorgcentrum Hugo Oord in Heerhugowaard. De gemeente en een aantal zorgpartners begeleiden de cliënten naar zelfstandigheid en zoeken woonruimte. In een periode van 2,5 jaar was het project volgens verantwoordelijk wethouder John Does succesvol voor 67 van de 77 cliënten. Dat zijn er vijf meer dan verwacht.

Begin maart werd nog geschat dat de deadline niet gehaald zou worden met vijftien cliënten. Dit vanwege de wachtlijsten voor sociale huur, en een aantal had nog problemen met betalingsachterstanden en/of baanbehoud. Voor de tien overgebleven cliënten is een begeleidingsplek gevonden in het Transferium aan De Vork en twee woningen bij Verlaat, die op 31 december worden gesloopt.

Twee van de tien hebben het aanbod afgeslagen en een derde is volgens wethouder Does 'slecht bereikbaar'. Vooral door de hoge woningnood is er hen echter geen alternatief.

De gemeente wil graag nieuwe cliënten laten re-integreren en ziet uit naar een evaluatie van Inholland-studenten. Bewoners zouden hebben geklaagd over diefstallen en ongenode gasten. Eén van hen zei dat veel cliënten juist de zwaarste periode van hun leven meemaakten, met heel veel stress. Er zou een grimmige sfeer hebben geheerst.

Projectbegeleider Gabor Helmer herkent het geschetste beeld niet. Hij zegt tegen het NHD dat hij vooral positieve reacties kreeg en dat veel bewoners blij waren met de woonplek en de begeleiding. Er waren wel hangjongeren bij de ingang van Hugo Oord, maar dat was snel opgelost.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl