Streekstad Centraal

De Veiligheidsregio voert campagne om organisaties met een AED in het pand aan te sporen die in het openbaar op te hangen. Gemeente Heerhugowaard sluit zich daar volmondig bij aan, want er zijn nog zeven 'witte vlekken' in de gemeente. Dit zijn gebieden waar geen goede dekking is met openbaar beschikbare defibrillatoren.

Wethouder Annette Groot was burgerhulpverlener tot een onwillige knie haar dwong te stoppen. Maar ze onderschrijft van harte de noodzaak van een fijnmazige infrastructuur van AED's en ook burgerhulpverleners. “Ik sluit niet uit dat er bedrijven of verenigingen zijn die wel een AED hebben, maar deze nog niet hebben aangemeld bij het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Dan blijven zij buiten beeld, zodra er via 112 een melding uit de buurt binnenkomt. Dat is hartstikke zonde.”

Jeanet Glas is ambulanceverpleegkundige met ruim 24 jaar ervaring. Gemiddeld krijgt zij maandelijks twee tot drie keer een hartstilstand voor de kiezen. Ze heeft zelf meegemaakt dat mensen met een hartstilstand overleefden dankzij omwonenden. “De aanrijtijd van de ambulance is zo'n tien tot twaalf minuten. Dan ben je vaak al te laat. Bij een reanimatie telt elke seconde.”

Ook Glas onderschrijft het belang van openbaar beschikbaar defibrillatoren: “Helemaal mooi zou het zijn als zij hun AED ook buiten ophangen, zodat elke burgerhulpverlener er makkelijk bij kan. Je redt er levens mee.

Een AED is eenvoudig aan te melden via hartslagnu.nl/aed.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl