Streekstad Centraal

De Alkmaarse stichting De Hoofdzaak is een regionale cliëntenorganisatie voor én door psychisch kwetsbare jongeren. Het zal geen verrassing zijn dat deze coronatijd voor veel jongeren een extra uitdaging oplevert om de kop op te houden of te krijgen. Wethouders Elly Konijn en Paul Verbruggen gingen daarom met jongeren van De Hoofdzaak in gesprek. Ze hadden het over het belang van vragen stellen, praten en vooral: naar elkaar luisteren.

Het ervaringsteam van De Hoofdzaak bestaat uit 26 Alkmaarse jongeren. Zij kozen er voor om niet langer te zwijgen, maar hun verhalen juist te delen. Dit doen zij, omdat zij beseffen hoe belangrijk dat is en soms zelfs van levensbelang. En dan het liefst met een leeftijdsgenoot die begrijpt wat je doormaakt.

Tijdens het openhartige gesprek vertelden de jongeren dat hun leeftijdsgenoten niet veel over mogelijke problemen praten en dat er ook weinig naar wordt gevraagd. Bovendien missen ze het samenkomen. Dat bij elkaar kan het gevoel versterken dat je er alleen voor staat: "Als ik in mijn eentje thuis zit te verpieteren, maakt het niemand wat uit. Het zou al helpen als er op school meer aandacht voor is. Door er meer over te praten, ontdek je dat je niet de enige bent en voel je je minder ‘raar’ of ‘gek’ als je neerslachtig of depressief bent", aldus de jongeren van De Hoofdzaak.

Om contact te vergemakkelijken, opperden de jongeren een digitaal meetingpoint. Daarnaast is er behoefte aan informatie op maat: “De meeste hulp is voor hele jonge of juist veel oudere mensen", ervaren ze. Ook wordt het belang genoemd van een laagdrempelige inloop, bijvoorbeeld voor jongeren die eerder een traject hebben gevolgd en een terugval ervaren: "Het is belangrijk dat je dan niet weer helemaal van voren af aan hoeft te beginnen als je het even niet meer weet. Je voelt je op jezelf aangewezen, terwijl het op zo’n moment zo belangrijk is om die nare gedachtes te delen."

Jongeren die ook wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken kunnen voor informatie terecht op rcodehoofdzaak.org, cjgalkmaar.nl en jouwggd.nl.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl