Streekstad Centraal

De Senioren Partij Alkmaar (SPA) wil dat de gemeente een brede conferentie organiseert met veel deskundigen over de afschakeling van aardgas. De ouderenpartij signaleert een toenemende weerstand onder de bevolking tegen het streven naar een aardgasvrij land. Volgens fractievoorzitter Epskmap begrijpt niemand de afschakeling in Nederland als een aardgasaansluiting in Duitsland juist wordt gesubsidieerd.

De Seniorenpartij wijst erop dat de Europese Commissie aardgas juist als duurzame energiebron wil betitelen. Wat Brussel daarover ook besluit, Epskamp vindt dat Alkmaar zich moet beraden ’op de gewenste route naar het Klimaatakkoord’. Daarom wil de partij dat de gemeente een ’brede conferentie’ houdt met ’een palet aan deskundigen’ over deze opgave. Hij denkt aan een conferentie 'zonder blokkades vooraf'.

"Het blijkt bijzonder complex”, zo schrijft SPA aan het college. ,,En het is peperduur, zo rond de 40.000 euro per woning, aldus het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).” De Seniorenpartij wil een berekening per huurder of eigenaar. Ze zijn er in ieder geval tegen als woningeigenaren goedkope overheidsleningen aangeboden krijgen om de energie-overstap te bekostigen. "Die kunnen Alkmaarders in financiële problemen brengen.”

Epskamp wijst er nog maar weer eens op dat Nederland van het gas af wil, maar dat Duitsland 750 euro subsidie geeft voor wie juist een gasaansluiting neemt. ’Gekkigheid’, vindt Epskamp ’die het vertrouwen in de overheid niet bevordert’.
SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl