Streekstad Centraal

Adrianus K. is schuldig verklaard aan de Singelgaragebrand in Alkmaar op 1 juli 2020. De 51-jarige Alkmaarder is meteen ook veroordeeld voor diefstal en vernieling van een politiecamera. Hij kreeg van de rechter 550 dagen celstraf, waarvan 272 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast moet K. zich voor zijn drugsgebruik en psychoses laten behandelen. Bovendien moet hij 100.000 euro betalen aan de gemeente en 4.300 euro aan negen gedupeerde autobezitters. Het is echter nog maar de vraag of het ooit zo ver komt.

Op 1 juli 2020 stak Adrianus K. 's ochtends in de Singelgarage twee geparkeerde auto's in brand. Het vuur laaide flink op, onder andere omdat een van de twee auto's elektrisch was. De hitte die vrijkwam maakte de bluspogingen erg lastig. Er was veel schade aan de garage en totaal 60 auto's raakten beschadigd. Uit het forensisch brandonderzoek bleek dat als er mensen in de garage waren geweest, zij groot risico hadden gelopen vanwege de hitte en de rookontwikkeling onder het lage plafond.

Een psycholoog en een psychiater adviseerden de rechter om K. verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen. Ze stelden vast dat hij kwetsbaar is voor psychoses en verslaafd aan harddrugs. Omdat hij in de periode voorafgaand aan de brandstichting dakloos was geworden, gebruikte hij steeds meer. De Alkmaarder was erg verward en vertoonde afwijkend gedrag. Ook tijdens de brandstichting was hij vermoedelijk psychotisch en onder invloed van drugs. De rechter accepteerde het advies. Daardoor valt de straf lager uit dan gebruikelijk, maar moet hij wel behandeling ondergaan. K. wordt op korte termijn opgenomen in een kliniek.

De vergoeding van 100.000 euro is voor de schade die onder het eigen risico van de brandverzekering van de gemeente viel. De 4.300 euro is voor de kosten die de verzekeringen van de gedupeerde autobezitters niet dekten. Het is vooral voor de gemeente nog maar de vraag of het ooit wat gaat zien van dat geld.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl