Door toenemende drukte binnen recreatiegebieden tijdens de lockdowns staat het aankomende broedseizoen voor vogels onder druk. Dit werd afgelopen tijd door meerdere bos-en natuurbeheerders bevestigd. Maar het tegenovergestelde kan gezegd worden over het broedgedrag van de gans.

Op dit moment nestelen er namelijk teveel ganzen in het Oosterdelgebied, gelegen aan de oostkant van Broek op Langedijk. Dit landschapsreservaat bestaat uit verschillende eilandjes die de gans al vliegend bereikt. De ganzen bestaan vaak uit grote groepen bestaan en gebruiken deze plekken als broedgebied.

Om een enorme toename van ganzen te voorkomen, worden er nu al maatregelen in het gebied genomen. Zo worden de eieren van ganzen ondergedompeld in maisolie, om de geboorte van kuikens te beperken. Ondanks het behandelen van de eieren is het aantal nesten bijna verdubbeld. Afgelopen jaar kende het gebied 234 nesten en werden 1358 eieren met maisolie behandeld. In 2019 lag dit aantal nog op 135 nesten, waarbij 878 eieren werden behandeld, zo meldt Stichting Veldzorg Oosterdel in haar jaarverslag 2020.

Het beheer van de eilanden is afgestemd op doelsoorten van flora en fauna die erop gedijen. "Inmiddels is het Oosterdel helaas niet alleen aantrekkelijk voor soorten die je graag ziet komen", zegt Veldzicht over de troepen ganzen. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel. "Ze zorgen met hun mest wel voor een verrijking in plaats van verschraling van de grond."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl