Streekstad Centraal

Naast duurzaam sporten, kunnen bezoekers van het Alkmaarse sportcomplex De Meent nu ook duurzaam parkeren. De plaatsing van 858 zonnepanelen boven de parkeerplaats aan de zuidzijde is voltooid. Daarnaast zijn er zestien extra laadpunten neergezet, zodat 20 elektrische auto's tegelijkertijd kunnen worden opgeladen. De verduurzaming is onderdeel van het Europese project POCITYF.

Op dit moment worden nog eens rond 60 zonnepanelen en 20 fietslaadpunten aangebracht op de fietsparkeerplaats bij De Meent. Bij elkaar zullen de extra zonnepanelen ongeveer 300.000 KWh per jaar opbrengen, gelijk aan het gemiddelde stroomverbruik van 100 huishoudens. Binnenkort worden accu’s geplaatst om de duurzame elektriciteit op te slaan en eind dit jaar wordt een warmte/koude-opslag aangelegd. Daarvoor wordt de restwarmte van de ijsmachines gebruikt.

POCITYF is gestart door de Europese Unie om historische steden te verduurzamen en Alkmaar en het Portugese Evora zijn aangewezen als pilotsteden. Naast het Olympiapark zullen in Alkmaar ook deelprojecten worden uitgevoerd in Bloemwijk en De Hoef. De technieken kunnen later breder in de gemeente toegepast worden. Gemeente Alkmaar werkt samen met onder andere Woonwaard en Van Alckmaer, HVC, Connexxion, Alliander, TNO, Inholland, Neroa, Firan, Rijksuniversiteit Groningen en New Energy Coalition. Meer informatie is te vinden op alkmaar.nl/duurzaamheid/ en pocityf.eu.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl