Streekstad Centraal

Twee van de drie jongemannen die terechtstaan voor de zware mishandeling in 2017 van Duitse toeristen in Egmond aan Zee moeten wat het Openbaar Ministerie betreft 10 en 8 maanden de cel in. De derde verdachte hoorde donderdag een werkstraf van 240 uur tegen zich eisen. Dat meldt mediapartner NH Nieuws, die bij de terechtzitting aanwezig was.

De toeristen liepen bij de mishandeling ernstig hoofd- en hersenletsel op, een van hen is blijvend arbeidsongeschikt geraakt. De verdachten, de 22-jarige R.D. uit Egmond aan den Hoef, zijn dorpsgenoot J.S. (24) en de 22-jarige L.K. uit Alkmaar, moesten zich donderdag verantwoorden voor wat er toen ter hoogte van de vuurtoren is gebeurd.

In de nacht van 5 op 6 mei 2017 rond 3.00 uur werden de toeristen na een avondje stappen op de Boulevard belaagd en zwaar toegetakeld. Twee van de drie slachtoffers belandden met hersenletsel langdurig in het ziekenhuis.

Spoedoperaties aan het hoofd na de aanval hebben het leven van de toeristen gered. Maar uit de schriftelijke slachtofferverklaringen van de drie Duitsers blijkt dat twee van hen nog altijd de gevolgen ondervinden van wat hen in Egmond is overkomen.

Een van de slachtoffers is blijvend arbeidsongeschikt en is zijn reuk verloren. Een ander ondervindt blijvende gevolgen van een hersenkneuzing en heeft er epilepsie aan overgehouden. Volgens hun verklaringen is de impact van wat hen tijdens hun vakantie is overkomen enorm.

De drie verdachten werden na twee maanden aangehouden. De politie kwam de verdachten op het spoor via veel binnengekomen anonieme tips, in combinatie met telefoontaps.

Volgens het Openbaar Ministerie is het een lastig dossier gebleken, omdat meerdere getuigenverklaringen later zijn ingetrokken dan wel gewijzigd. Dit zorgde ervoor dat er veel tijd nodig was om de onderste steen boven te krijgen. "Dit zinloze uitgaansgeweld heeft veel onrust in Egmond gegeven. Dat deze verdachten niet uit zichzelf naar voren zijn gestapt en hun rol lijken te bagatelliseren, neem ik ze gezien het zware lichamelijke letsel zeer kwalijk’’, aldus de officier van justitie.

"Het is een moeilijk, langdurig onderzoek geweest, omdat niemand wilde praten of durfde te verklaren’’, vertelde zij. ,,Het heeft veel tijd, moeite en energie gekost om de onderste steen boven te krijgen.’’

Tegen D. uit Egmond aan den Hoef eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van 10 maanden. Dorpsgenoot S. verdwijnt acht maanden achter de tralies, als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Omdat de Alkmaarder K. met een duw of klap een beperkt aandeel heeft gehad, werd tegen hem 240 uur werkstraf geëist. Hij betuigde spijt en heeft, ondanks zijn geringe rol, net als de twee andere verdachten een schikking met de slachtoffers van in totaal 27.000 euro getroffen.

De verdachten wijzen naar elkaar. Het drietal was voorheen bevriend. Die vriendschap is voorbij, stelt een van de verdachten, over wie de twee anderen verklaren dat hij de eerste klap uitdeelde.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl