Streekstad Centraal

Iris de Ridder kon haar ogen niet geloven toen ze zaterdagavond thuiskwam en een ravage trof. "Al mijn dierbare bezittingen verdwenen", vertelde de 29-jarige inwoonster van Zuid-Scharwoude geëmotioneerd tegen mediapartner NH Nieuws. Een 31-jarige Roemeen werd even daarvoor in haar woning aangehouden. Er bleek een Europees arrestatiebevel voor hem uit te staan, maar omdat er al veel spullen weg waren is de kans groot dat hij alleen voor huisvredebreuk terecht kan staan.

Iris is er kapot van. Voordat de inbreker betrapt werd, waren onder andere 20 setjes sieraden uit huis gehaald. "Hij is door de politie bij de tweede keer op heterdaad betrapt, omdat oplettende buren licht zagen branden. Maar nadat hij de eerste keer toesloeg, heeft hij vóór zijn terugkeer mijn spullen ergens verstopt."

Iris en haar man waren op bezoek bij haar ouders en hadden net gegeten toen de buurman belde. "Rond 21:00 uur ging de telefoon en vroeg hij of we thuis waren. Toen ik zei van niet vertelde hij dat er een man in ons huis was en dat hij 112 zou gaan bellen". Ondanks de avondklok snelden ze naar huis. Eenmaal thuis troffen ze een kapotte voordeur en een grindtegel en allemaal glas op de vloer. Bovendien was hun huis overhoop gehaald en bleken er veel spullen weg.

Een dure armband die Iris onlangs weer vond en had laten opknappen, een horloge met inscriptie van toen ze afstudeerde, bedeltjes die ze van haar vriend had gekregen voor Valentijnsdag en zelfs haar gloednieuwe sneakers - het is allemaal weg. "Bepaalde spullen zijn je gewoon zo dierbaar. Elke ochtend springen de tranen weer in mijn ogen als ik mijn laatste setje oorbellen in doe. Al mijn dierbare bezittingen zijn weg. Spullen zonder echte waarde, maar voor mij van grote betekenis, zijn meegenomen in een kussensloop van mijn net nieuwe dekbedovertrek."

Een woordvoerder van de politie liet NH Nieuws weten dat de verdachte een 31-jarige Roemeen is zonder vast woonadres. "Hij werd vanmiddag op vrije voeten gesteld, maar direct weer aangehouden omdat er een Europees arrestatiebevel tegen hem loopt". Donderdag is hij in Amsterdam voorgeleid aan de rechter-commissaris. De zaak wordt nu overgedragen.

De woordvoerder vertelde ook dat de verdenking van inbraak niet hard kan worden gemaakt, maar hij ging niet in op het waarom. Waarschijnlijk moet justitie rekening houden met de optie dat de Roemeen binnen was, pas nadat een (andere) inbreker zijn slag al had.

Bang aangelegd is Iris niet, maar het incident hakt er goed in. "Ik ben gewoon compleet overrompeld. Het is heel confronterend om bij thuiskomst te zien dat er is ingebroken en dat je tv weg is. Er stond nota bene een stapel spullen klaar om meegenomen te worden en er lag een slipje van mij in de keuken! Zo brutaal. Wat een nachtmerrie."

Iris is blij dat haar buurman actie had ondernomen. "Daar ben ik hen heel erg dankbaar voor. Ik hoop dat mijn sieraden uiteindelijk toch nog boven water komen". Ze doet dan ook een oproep in de hoop dat iemand haar spullen herkent en bij haar terugbrengt. "Ik loof een beloning van 250 euro uit aan degene die ervoor kan zorgen dat mijn sieraden - of een groot gedeelte ervan - bij mij terugkomt". NH Nieuws heeft een deel van de gestolen sieraden gepubliceerd. (foto: Iris de Ridder)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl