Streekstad Centraal

Een 74-jarige man uit Heerhugowaard is dinsdag door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk wegens ontucht met zijn kleindochter. De man kreeg daarnaast een taakstraf opgelegd van honderd uur. Het slachtoffer krijgt van hem een schadevergoeding van bijna 5500 euro. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

De rechter acht het bewezen dat J.S. tussen 2009 en 2011 zowel de borsten als de schaamstreek van het jonge meisje heeft betast. Zij was toen 11 à 12 jaar oud. De grootvader betuigde twee weken geleden tijdens de zitting in Alkmaar spijt over wat hij haar heeft aangedaan. Maar de rechter stelde dat hij zeer waarschijnlijk alleen met de ontuchtige handelingen was gestopt omdat hij op heterdaad werd betrapt door zijn echtgenote. Die is inmiddels overleden.

S. ontkende dat hij het meisje in de schaamstreek heeft betast. Maar de rechter ziet geen reden om aan de verklaring van het slachtoffer te twijfelen. Hij had wel toegegeven dat hij verschillende keren aan haar borsten had gezeten.

De rechter hield bij het bepalen van de strafmaat rekening met het feit dat nog altijd veel last ondervindt van wat haar is aangedaan. Ze herbeleeft het misbruik in nachtmerries. Bovendien lijdt ze aan een posttraumatische stressstoornis, waarvoor ze ook wordt behandeld. De rechter hield ook rekening met de broze gezondheidstoestand van de grootvader.

Volgens de reclassering is er geen recidivegevaar. Uit voorzorg legde de rechtbank toch ook een voorwaardelijke straf op, aangezien de huidige partner van S. kleinkinderen heeft in de leeftijd van het slachtoffer toen zij werd betast.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden nog een celstraf van veertien maanden, waarvan zeven maanden voorwaardelijk. Ook had ze een hogere schadevergoeding van 8543 euro geëist. Beide partijen hebben twee weken om in hoger beroep te gaan.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl