Tussen de 100 en 200 mensen liepen zondagavond door de Alkmaarse binnenstad tijdens een toegestane fakkeltocht tegen de coronamaatregelen. De sfeer was rustig en vredig te noemen. Fakkels, lampionnen, kaarsen en lichtjes staan voor warmte en vrijheid. De vrijheid die door de huidige coronamaatregelen wordt ontnomen en waar verandering in moet komen, aldus de demonstranten.

“Waar lopen jullie voor? Oh, tegen de coronamaatregelen, dan fiets ik wel een stukje mee.”, roept een fietser die passeert. Djodie Joosten, een van de organisatoren van de fakkeltocht, staat na afloop van de ronde door de stad voldaan op het Waagplein. “Echt meer dan verwacht, echt geweldig. Ik had op 50 man gehoopt.  Nou je ziet het, volgens mij hebben we bijna de 200 aangetikt.” Volgens de gemeentelijke vergunning zouden er 50 mensen mee mogen doen.

De beweegreden van Joosten: “Dat we gehoord worden en dat alles echt weer open mag”. Ook wordt duidelijk dat Joosten niet het bestaan van corona bestrijdt, maar de maatregelen. “Ik denk dat ik gewoon wakker ben en zie hoe het echt zit. Ik hoop dat meer mensen het gaan zien. Je moet naar elkaar luisteren, in verbinding blijven, daar kun je alleen maar verder mee komen.”

Wat opvalt is de gemeenschappelijke sfeer tijdens de tocht. Stilte en korte gesprekken tussen vreemdelingen en bekenden vinden plaats. De emotie zit hoog en wordt gedeeld. Veel van de demonstranten ontkennen het bestaan van Corona niet, maar zijn het simpelweg niet eens met de getroffen maatregelen rondom het virus. “Ik heb zelf ook vorige week nog een feestje gehad met twaalf mensen en ben totaal niet bang voor besmettingen onderling”, laat één van de demonstranten weten.

"Ik loop vanavond, omdat ik het niet eens ben met het huidige beleid. Ik ben een bezorgde burger, maar ook een bezorgde medewerker in de medische wereld. Ik ben geen virusontkenner, ik wil de beste zorg voor de mensen die het krijgen. Ik weet dat er goede medicatie is, die eigenlijk gewoon geboycot wordt”, zo vertelt een ander.

De demonstratie was van korte duur en werd gelopen volgens de geplande route, met het Waagplein als start- en eindpunt. De politie hield een oogje in het zeil, maar greep ondanks het grote aantal mensen niet in. “De politie zei zelfs volgende week weer?”, aldus Joosten. Andere bronnen laten weten dat de politie niet heeft ingegrepen omdat daar niet voldoende capaciteit voor was.

Met de mensen die na de tocht overblijven vormden de demonstranten een grote kring, waarbij elkaars handen werden vastgehouden. Dit ondanks de belofte de Coronamaatregelen te respecteren. “Handen, handen”, wordt geroepen. Wanneer de kring wordt verbroken, klinkt een kort applaus. Daarna druipen de demonstranten af. Alkmaar Centraal fotograaf Marco Schilpp maakte een fotoserie die op onze Facebookpagina te zien is.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl