Streekstad Centraal

Twee minderjarige Alkmaarders die vorig jaar brand stichtten bij bij de middelbare school PCC Fabritius in de wijk De Hoef krijgen honderd uur werkstraf en moeten samen 100.000 euro schadevergoeding betalen aan de gemeente Alkmaar. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar donderdag bepaald. Er waren twee weken geleden werkstraffen van 120 en 150 uur plus de schadevergoeding geëist.

De jongens staken een meegebrachte fietsband in brand door middel van wasbenzine. Hoewel de daders nog geprobeerd hebben om de brand uit te trappen was er al snel geen houden meer aan. De twee renden weg zonder de brandweer te bellen. Door de brand konden leerlingen en docenten maanden niet op hun school terecht. De schade was zo'n twee miljoen euro, waarvan 1,9 miljoen door de verzekering werd gedekt.

De rechter vond dat de jonge Alkmaarders hadden kunnen weten dat hun daden grote gevolgen zouden hebben. "De brand heeft niet alleen gezorgd voor enorme financiële schade, maar ook voor veel overlast bij alle betrokkenen. Door de brand konden de leerlingen en de docenten maanden niet op hun school terecht", aldus de rechter.

De rechter geloofde dat de twee jongens spijt hadden van de brandstichting en dat ze nooit hadden gewild dat een deel van de school afbrandde. Toch werd het de twee wel aangerekend. Hoewel de advocaten hun best deden om de rol van hun cliënten te bagatelliseren, had dit uiteindelijk niet veel zin.

Bij een van de daders is de werkstraf voor 60 uur onvoorwaardelijk en voor 40 uur voorlopig voorwaardelijk, op voorwaarde dat hij zich laat behandelen. De brand wordt hem in mindere mate toegerekend door zijn beperkte ontwikkeling.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl