Streekstad Centraal

Defensie heeft de gemeente Alkmaar onjuist geïnformeerd over de oefening van de Landelijke Eenheid aan de Piccassolaan in Hoefplan vorige week woensdag. Dat zei  burgemeester Emile Roemer tijdens het wekelijkse persmoment van het college. Hij uit zijn ongenoegen in een boze brief, die nog deze week bij Defensie op de deurmat valt. "Een duidelijke misser", aldus Roemer.

Buurtbewoners reageerden vorige week nogal ontstemd op de onaangekondigde oefening in hun woonwijk. Zij waanden zich - toen de schoten en de helikopter voorbij kwamen - in een soort oorlogsgebied. "Mijn hond heeft uit angst in huis gepiest. Ik heb zelfs 112 gebeld. Waarom zijn we niet gewaarschuwd?", reageerde een geschrokken bewoner.

Dat de Dienst Speciale Interventies die dag in Hoefplan zou oefenen op 'verdachte situaties', wist de gemeente Alkmaar. Maar dat bewoners urenlang zouden worden geconfronteerd met rondrennende militairen en laagvliegende helikopters, stond niet in de memo van Defensie. "Er zou eventjes een helikopter boven de wijk vliegen, maar dit is absoluut niet naar ons gecommuniceerd", reageert Roemer.

De omvang van de oefening zorgde gedurende de dag voor flink wat overlast in De Hoef. Via social media deelden nietsvermoedende bewoners beelden van de in scène gezette klopjacht. Zo reed een Alkmaars stel voorbij een militair op een brug, die met zijn automatische geweer iets of iemand in het vizier leek te hebben.

In een brief, die nog dinsdag op de post ging, uit de burgemeester zijn ongenoegen over de inlichting van Defensie aan Alkmaar. "De gemeente is verkeerd ingelicht en ook bewoners zijn van te voren niet ingelicht door Defensie over de georganiseerde oefening. Oefeningen zijn natuurlijk belangrijk, maar er moet wel rekening worden gehouden met de omgeving. Daar was nu geen sprake van."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl