Streekstad Centraal
00:00
55
00:00

De iconische herenboerderij 'Wittenburg' aan de Noordervaart in Stompetoren is het domein van metselaars, glaszetters en timmerlui. Het oude gemeentehuis van de voormalige gemeente Schermer wordt namelijk omgetoverd tot luxe zorgvilla voor ouderen met geheugenproblemen. Een initiatief van Judith en Tom Veldt uit Heiloo. "Iedereen met een zorgvraag zou hier wel oud willen worden."

Wittenburg werd aan het eind van de 19e eeuw gebouwd. Het statige voorhuis met daarachter een stolpschuur is een provinciaal monument. Wat begon als boerderij werd een buitenhuis, burgemeesterswoning en gemeentehuis.

Sinds de gemeentefusie met Alkmaar in 2015 staat het leeg, maar Wittenburg krijgt nu eindelijk een nieuwe bestemming. Na alle debatten die er zijn gevoerd en alle huwelijken die er zijn voltrokken, is het pand vanaf september een particuliere zorgvilla voor 24 bewoners.

Judith en Tom Veldt runnen in Heiloo zorgvilla Craenenbroeck. Voor Wittenburg dragen ze de exploitatie over aan Wonen Bij September, een specialist in zorg voor dementerenden. "Dit wordt geen gesloten zorginstelling, maar een echt woonhuis waar mensen beschermd leven, maar wel vrij zijn", legt exploitant Michiel van Putten uit aan mediapartner NH Nieuws.

Na de zomer moet Wittenburg dus klaar zijn voor haar nieuwe toekomst. De buitenkant wordt in ere hersteld, maar binnen is het pand volledig gestript. "Mensen zullen het aan de binnenkant niet meer herkennen", zegt projectontwikkelaar Paul de Jong. "Maar details zoals het 'dubbele vierkant' dat bij deze stolp hoort, de ornamenten op de plafonds en de plaquette in de burgemeesterskamer blijven natuurlijk."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl