Streekstad Centraal

Het Alkmaarse jongerenteam De Hoofdzaak maakt kans op een Appeltje van Oranje van 2021. Elk jaar krijgen drie bijzondere sociale initiatieven deze prijs van het Oranje Fonds, bestaande uit een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een bedrag van 15.000 euro. Koningin Máxima reikt de prijzen uit op Paleis Noordeinde. Tot en met 20 januari kan er op de 40 genomineerden gestemd voor een plek in de finale. Stemmers maken kans op 2.000 euro voor een sociaal project naar keuze.

Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Mentale Kracht. Dat betekent dat de prijzen in 2021 gaan naar projecten die ervoor zorgen dat mensen met psychische problemen volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. Denk aan mensen met een burn-out, paniekaanvallen, dwangneuroses of eetstoornissen. Er waren 233 inzendingen en hieruit zijn 40 projecten geselecteerd. Het project met de meeste publieksstemmen gaat automatisch naar de finale. De andere negen finalisten worden bepaald na een pitchronde voor een jury eind januari. Uiteindelijk krijgen drie projecten een Appeltje.

De Hoofdzaak in Alkmaar zet ervaringsdeskundige jongeren van 17 tot 27 jaar in om psychisch kwetsbare leeftijdsgenoten en hun naasten te helpen met herstel en participatie. "Het belangrijkste is dat jongeren met een psychische kwetsbaarheid zich gehoord, gezien en gesteund voelen.” Jongeren die niet kunnen praten over hun situatie komen namelijk makkelijk in een isolement. De ervaring dat ze niet de enige zijn geeft hen zelfvertrouwen, waardoor ze beter kunnen participeren.

Stemmen kan tot en met 20 januari via stem.oranjefonds.nl.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl