Streekstad Centraal
00:00
55
00:00

Jelle, Darryl, Deon en Eli uit De Rijp sleurden urenlang kerstbomen bij elkaar om extra zakgeld te verdienen, nog niet wetende dat de inzamelactie was afgelast. Na invoering van de lockdown besloten gemeente Alkmaar en Stadswerk072 om de bomen toch maar zelf op te halen, om contact tussen mensen te beperken. Net als een aantal andere kinderen, gingen berichten over de afgelasting langs hen heen. "Toen we het hoorden hadden we er al 188 opgehaald."

In Graft en De Rijp is het al jaren traditie: kinderen gaan langs de deuren om kerstbomen op te halen en zo wat zakgeld te verdienen. Dit jaar wilde Stadswerk072 dit in heel Alkmaar doen en verstuurde dan ook, tegelijk met de jaarkalender, tienduizenden flyers met een belofte van 0,50 cent per boom. De vrienden Jelle, Darryl, Deon en Eli waren daarom al dagen fanatiek op kerstbomenjacht. "We hebben een platte kar geleend van de Rijper IJsclub en die stouwden we helemaal vol met bomen. Soms gingen er wel tien tegelijk op", vertelden ze mediapartner NH Nieuws.

Alleen hadden de gemeente en Stadwerk072 dus al besloten om de inzamelactie af te blazen. "We wilden het risico op besmettingen zo klein mogelijk houden en als zelfs de basisscholen dicht zijn, kunnen wij niet allemaal kinderen dit laten doen", licht directeur Peter Mol toe. Ook zou het niet te doen zijn om nog te achterhalen wie nou welke bomen had verzameld, om eventueel alsnog beloningen uit te reiken. "De één heeft er 160 opgehaald, de ander tien. Dat gaat echt niet."

De afgelasting werd via eigen sociale media medegedeeld. Alkmaar Centraal hielp een handje door melding te doen van de afgelasting. Maar het teleurstellende nieuws bereikte dus zeker niet iedereen.

"Ik vind het echt heel erg jammer", vertelt Jelle Zwaan. "We lopen nu 94 euro mis en ik wilde daar eigenlijk een nieuw trainingspak voor kopen." Gelukkig kwamen er woensdagmiddag Rijpers voorbij die de kinderen  zelf een zakcentje gaven.

"We hopen dat we het volgend jaar wel weer kunnen organiseren", liet Mol nog weten. al bedoelt hij vermoedelijk "volgende keer".

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl