Streekstad Centraal
00:00
55
00:00

Jongerentrefpunt No Limit blijft deze jaarwisseling tot 01:00 uur om jongeren uit Overdie en Kooimeer van de straat te kunnen houden. Gemeente Alkmaar kwam met dit verzoek vanwege de chaos een jaar geleden en recente oproepen om te rellen met vuurwerk en de wijk te barricaderen. "Wij houden ons hart vast", zegt een buurtbewoonster tegen mediapartner NH Nieuws.

De vorige jaarwisseling liep in Nieuw-Overdie flink uit de hand met vernielingen, branden en bekogeling met vuurwerk van brandweerlieden, ME'ers en een buschauffeur die een obstakel verwijderde. Wijkbewoners zagen een verband met het al rond 22:00 uur stoppen van de jongerenwerker van Turn-Over in de wijk, de beperkte activiteiten bij No Limit en de sluiting rond middernacht. Bovendien was de jongerenwerker autochtoon terwijl zijn voorganger allochtoon was, en kende de wijk voorheen buurtvaders die jeugd aanspraken op onwenselijk gedrag. De gemeenteraad besprak de kwesties uitvoerig.

Het jongerencentrum zal van 16:00 tot 01:00 uur geopend zijn voor hooguit 30 'kwetsbare' minderjarigen uit de wijk. "Dat zijn jongeren die anders buiten zijn, het soms thuis moeilijk hebben of die anders rottigheid gaan uithalen", aldus sociaal werker en eigenaar Marja van Huffel, die het trefpunt runt met Lhoucine 'Aussie' Ouzgni. Binnen kan de jeugd bijvoorbeeld gamen, darten of sjoelen. Er is een hapje en een drankje en de oliebollen zullen niet ontbreken. Een aantal jongens heeft zich al aangemeld.

NH Nieuws trof een aantal jongeren met vuurwerk van rond de 12 jaar oud. "Het is gewoon leuk om af te steken, het geeft een kick". En dat het illegaal is? "Ja, dat weten we. Maar we zijn het ook niet eens met het vuurwerkverbod". Ze verwachten wel dat er vanavond veel vuurwerk zal worden afgestoken. "Als je hier vanavond komt krijg je zeker een nitraat tegen je hoofd", zegt een van hen.  "Door oudere", benadrukt zijn vriend snel. Eén van de jongens erkent dat er veel druk is op de zorg. "Maar ja, er is met oud en nieuw altijd veel vuurwerk hier."

Marja van Huffel moet toegeven dat ze het vanavond ook wel spannend vindt: "Maar dat geldt niet alleen voor Overdie, dat geldt voor heel Nederland. Wat gaan de jongeren doen? Ze vervelen zich, kunnen niet anders en willen om middernacht toch vuurwerk afsteken."

"Wij houden ons hart vast", zegt een buurtbewoonster. "Er wordt gezegd (in de Facebook-oproep van No Limit, red.) dat ze hun vrienden mogen meenemen. Nou, er mogen maar dertig kinderen naar binnen, maar wat als ze allemaal komen en ook nog eens jongens uit De Mare en Daalmeer meenemen? Er is tenslotte helemaal niks anders te doen in Alkmaar". Alkmaar Centraal ziet op de event-pagina en de Facebookpagina van No Limit zelf echter alleen een oproep specifiek voor jeugd uit Overdie en Kooimeer.

Naast dat No Limit langer open blijft, lopen er vanavond jongerenwerkers en buurtbewoners door de buurt. Halit Cam is één van hen: "Ik geloof dat de plannen voor rellen nepnieuws is. We hebben goed contact met de jongeren, ouders en politie."

De buurtbewoonster denkt dat het erg zal helpen als ook vaders buiten zijn. "Dan houden ze zich meestal wel koest. Ik heb zelf een zoon van elf en die komt echt niet naar buiten en al helemaal niet met vuurwerk. Ik laat hem allemaal video's zien van ongelukken, zodat hij het wel uit zijn hoofd laat om ermee te spelen."

De gemeente weest het verzoek af om mee te werken aan reportage van onze mediapartner over maatregelen voor de jaarwisseling. Wel kwam burgemeester Emile Roemer met de volgende, schriftelijke reactie over eventuele rellen: "De signalen zijn bekend. We doen er verder geen mededelingen over."

Verder schreef hij: "Het zorgpersoneel staat het water aan de lippen. Laten we daarom oud en nieuw in kleine kring vieren. Blijf thuis en maak het gezellig. Dat geldt ook voor onze jongeren. Denk vooral om elkaar. Ik wens iedereen een fijne en veilige jaarwisseling."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl