Streekstad Centraal
00:00
55
00:00

De 25 locaties waar gevaccineerd gaat worden zijn bekend en Alkmaar is één van die locaties. Over drie weken ontvangen zorgmedewerkers uit het noorden van Noord-Holland op het evenemententerrein aan de Olympiaweg in Alkmaar de eerste prik tegen het coronavirus. Er komen zeven ‘prikstraten’, waarvan er voorlopig vier worden gebruikt.

Vanaf 18 januari zullen op deze locatie zo’n 16.000 tot 17.000 mensen gevaccineerd worden die werken in de thuiszorg, gehandicaptenzorg en verpleegzorg. Drie weken later ontvangen zij een tweede prik die noodzakelijk is voor de juiste werking van het Pfizer-vaccin. Katstra en operationeel manager Els Tol leidden mediapartner NH Nieuws rond.

Het aantal prikken dat per uur gegeven kan worden ligt flink lager dan bij een normale vaccinatie. "Normaal geven we er zo'n zestig per uur, nu tusssen de 20 en 25. Dit heeft te maken met de afstand die moet worden gehandhaafd en dat de mensen na de vaccinatie een kwartier in een wachtkamer moeten zitten, om eventuele reacties te bekijken”, legt Harry Katstra van GGD Hollands-Noorden uit.

Andere landen zijn deze maand al begonnen met het vaccineren. Nederland start veel later. René Stumpel, directeur van de GGD Gooi en Vechtstreek, legde eerder al aan NH Nieuws uit waarom dat zo is. Het kost volgens hem tijd om goed met het Pfizer-vaccin te werken, de GGD moet een aantal dingen regelen. "We moeten meer registreren dan we dachten. Normaal gesproken heeft een vaccin een zogeheten 'batch' die gescand kan worden, maar het Pfizer-vaccin niet. Dat is waar wij ons ICT-systeem op moeten aanpassen”, legt Stumpel uit.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl