Streekstad Centraal
00:00
55
00:00

Nu vanwege de coronacrisis kerstborrels en bedrijfsfeestjes niet doorgaan, is de online pubquiz helemaal hot. Dat merken ze ook in de voormalige atoombunker onder De TelefoonCentrale in Alkmaar. Daar zijn 20 studio's ingericht waarvandaan online pubquizzen worden georganiseerd. Initiatiefnemer Jaap Dijkstra, die normaal gesproken met zijn bedrijven in Alkmaar, Broek op Langedijk en Schoorl allerlei evenementen en uitjes organiseert: "Als je mij negen maanden geleden gezegd had dat ik hier 300 pubquizzen zou verzorgen, had ik je voor gek verklaard."

"Welkom in de gezelligste atoomkelder van Nederland", zegt Jaap Dijkstra lachend tegen mediapartner NH Nieuws, terwijl hij een dikke stalen deur open draait. De Alkmaarder heeft de kale bunker, die in 1971 werd gebouwd als 'nucleair chemisch onderkomen', laten versieren met kerstlampjes. In de hoek staat een verkleedkist met daarin kersttruien en mutsen om de quizmasters nog wat extra in de stemming te brengen.

Het idee om online pubquizzen aan te bieden ontstond toen Dijkstra's evenementenbedrijf door de coronaregels stilviel. "We hadden een vermoeden dat het wel aan zou slaan, maar in november barstte te bom. De aanvragen bleven maar binnenkomen van bedrijven die in plaats van een kerstborrel dit wilden doen."

Het daverende succes heeft volgens Dijkstra te maken met behoefte aan saamhorigheid. "Mensen werken thuis en hebben minder contact met elkaar. Je ziet ook dat na de quiz mensen nog even gezellig met elkaar babbelen en dan niet werkgerelateerd. Normaal gebeurde dat bij de koffieautomaat en nu doen ze dat bij ons."

Nicky de Jong uit De Rijp is een van de vele quizmasters. In een klein studiootje verwelkomt ze de mensen via de laptop. "Zwaai even als jullie mij allemaal kunnen horen", zegt ze enthousiast. Aan die oproep geven de deelnemers massaal gehoor. "De mensen hebben er zin in", vertelt ze. "Het is een leuke groep, veel mensen zijn verkleed en hebben het kerstgevoel al helemaal te pakken."

Spreken voor een publiek is De Jong niet vreemd. De actrice en theatermaker voelt zich als een vis in het water in haar nieuwe rol. "Mijn werk ligt nu helemaal stil en ik hoop dat ik snel weer op feesten en partijen kan spelen. Toch ben ik blij dat ik op deze manier mijn ei kwijt kan."

Ook mensen uit de lokale horeca doen mee als quizmaster. Alkmaarder Juriën Schimmel van restaurant Van Speijk in Egmond aan Zee moest wel even wennen om voor zoveel mensen voor de camera te staan. "De eerste keer namen we vooraf wel even een biertje voor de ontspanning, maar het bevalt zeker. Vooral de feedback die we krijgen van de deelnemers maakt het de moeite waard."

Ook na de coronacrisis verwacht Jaap Dijkstra door te gaan met de online pubquizzen. We moeten dan vooral denken aan werknemers die bijvoorbeeld in het buitenland zitten, maar er zijn meer mogelijkheden. "Je kunt ook denken aan zorginstellingen. Mensen die hulpbehoevend zijn kun je dan online ook wat plezier geven en dat is wel heel fijn."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl