Streekstad Centraal

Honderden wijkbewoners uit Nieuw-Overdie zijn langs geweest in buurthuis Overdie Ontmoet om een gratis lichtsnoer op te halen. 1200 waren er beschikbaar om voor extra sfeer en feestelijkheid te zorgen in de wijk. Het werd enthousiast ontvangen.

De lichtjesactie is een initiatief van wijkbewoners waarvoor de gemeente Alkmaar graag subsidie gaf. Ook zonder feestverlichting voelen Marco, Stefan en Naima zich thuis in hun wijk. Naima en Marco wonen er al hun hele leven, Stefan woonde ook buiten Alkmaar: “Maar hier leeft het!” Ze weten dat december traditioneel een onrustige maand is: “Het vuurwerkverbod zal daar weinig aan veranderen. Jongeren zijn hier in december het liefst buiten.”

Tegelijk vinden ze het buitenleven in Nieuw-Overdie de aantrekkelijke kant van de wijk. Stefan is getrouwd geweest met een Spaanse vrouw. Hij herkent in Nieuw-Overdie de Zuid-Europese invloed om elkaar buiten op te zoeken op straat, bij het schoolplein, in het park, het winkelcentrum of de speeltuin. “Buren kennen elkaar en zitten liever in de voortuin om contact te maken, dan in de achtertuin tussen de schuttingen. Ook Naima vindt het er veilig voor zichzelf en haar kinderen: “Nieuw-Overdie is een gezellige wijk: divers, veelzijdig, vrolijk en kleurrijk.”

Marco werkt als kok en activiteitenbegeleider in Wijkcentrum Overdie. Zo kent hij veel wijkbewoners van naam of van gezicht: Er zijn 73 vrijwilligers actief. “Die enorme inzet van vrijwilligers, volgens mij is dat echt iets van deze wijk.” Hem hoef je niets meer te leren over werken met mensen die speciale aandacht vergen. Hoewel: “Ik leer eigenlijk meer van hun dan zij van mij.” De kook- en bakactiviteiten leiden er regelmatig toe dat de bakkers de wijk in gaan, bij mensen aanbellen en aan de voordeur op een appeltaartje trakteren: “Waar in Alkmaar kom je dat tegen?”

Marco ziet dat lekker eten verschillende culturen kan verbinden. En er zijn nog meer leuke initiatieven. VROUWenKRACHT heeft een aantal straten geadopteerd om zwerfafval op te ruimen. Het is een gezellige activiteit het ‘troep trimmen’: een uurtje wandelen met elkaar en contacten maken met de wijkbewoners. De jeugd is daarmee ook gestart met de variant Greenkids, vanuit buurthuis Overdie Ontmoet.

Een belangrijke ontmoetingsplek was van oudsher Moskee Bilal aan de Montalbaen, en het winkeltje daar. Alles is daar nu gesloopt om plaats te maken voor een grotere. Vrijdagmiddag werden bij de moskee altijd broden uitgedeeld aan iedereen die er trek in had. De ontmoetingen daar tussen wijkbewoners worden nu zeer gemist. Naima verlangt naar het voorjaar: “Lekker zorgeloos samen met andere moeders naar huis lopen als de kinderen naar school zijn gebracht. Of samenklitten bij de speeltuin. De wekelijkse Ouderkamer op vrijdagochtend op de school. Met een groep naar de Oosterhout. Bij mooi weer heeft wonen in Nieuw-Overdie de meeste charme.”SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl