Streekstad Centraal

De sloop van de oude Matthiasschool in Oud-Overdie wordt breed gesteund in de gemeenteraad van Alkmaar. Na wekenlang protest van buren en erfgoedorganisaties zoals Adapt en Bond Heemschut stemde de gemeenteraad in overgrote meerderheid voor het plan dat zorgt voor nieuwbouw op deze plek. Alleen de Partij voor de Dieren, ChristenUnie en BAS stemden tegen het nieuwe bestemmingsplan.

Het protest kwam gewoon te laat, vonden de meeste politieke partijen. Al sinds 2005 is het plan om hier de school te slopen. Het ontwerp-plan heeft al ter inzage gelegen en met de aanbesteding is de gemeente ook al heel ver. Betrouwbaarheid van de gemeente richting projectontwikkelaars woog zwaarder dan het verzet van een grote groep buurtbewoners. Die hadden in de ogen van de meeste fracties hun geluid veel eerder hadden moeten laten horen. Onzin, vonden de buurtbewoners. De sloop van de school mocht door hen nooit ter discussie worden gesteld, wierpen zij tegen.

Ronald van Veen van de ChristenUnie had zich goed verdiept in de inspraak en participatie van de afgelopen jaren. Hem was gebleken dat de uitnodigingen voor informatieavonden inderdaad vanaf het begin uitgingen van sloop. Meepraten mocht alleen over de invulling met nieuwbouw. Voor de ChristenUnie reden om de participatie af te keuren. De voorstanders hadden echter geen belangstelling voor zijn uitzoekwerk. Steven Smit van D66 vond dat het boek van de inspraak dicht kon. "Als je het gevoel geeft dat je altijd kunt terugonderhandelen, ondermijn je het vertrouwen in participatie."

Raadslid Ben Bijl was overtuigd dat hier herbestemming van de school viel te verkiezen boven een nieuwbouwplan. Hij wilde uitstel. "Ga nog eens in gesprek met de buurt. De buurt noemt de school de ziel van de wijk. In 2005 is er al over het plan gesproken. En nu is er ineens haast. Hoezo?" Zijn voorstel om het bestemmingsplan van de agenda te halen en de komende maanden opnieuw in overleg te gaan met buurtbewoners en erfgoedorganisaties, werd slechts gesteund door ChristenUnie, Partij voor de Dieren en zijn eigen BAS. Die vier stemmen waren niet genoeg. Daarna was duidelijk welke kant de stemming voor het nieuwe bestemmingsplan zou opgaan. De steun van CDA, PvdA, VVD, OPA, D66, Seniorenpartij, Leefbaar Alkmaar en GroenLinks was meer dan voldoende om het lot van de oude Matthiasschool te bezegelen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl