Streekstad Centraal
00:00
55
00:00

Sinds drie jaar geleden bekend werd dat de Bloemwijk (tussen het spoor en de binnenstad van Alkmaar) grotendeels tegen de vlakte gaat en er nieuwe woningen komen, voelt het er voor de bewoners niet meer hetzelfde. De wijkraad heeft daarom woensdag een wensboom neergezet. "De sloop hangt als het zwaard van Damocles boven de bewoners. Hopelijk brengt dit wat positiviteit." Dat zegt Bert van Soest van de buurtvereniging tegen mediapartner NH Nieuws. Samen met de woningstichting bedacht hij dit initiatief bij de Boomkampstraat: gratis oliebollen, muziek en kerstboom waarin je een wens kan ophangen. "We laten één wens uitkomen", aldus Van Soest.

Drie jaar geleden hoorden de inwoners van de Bloemwijk dat hun arbeiderswoningen (164 stuks in totaal) plaats moeten maken voor nieuwe huizen. En ondanks dat er vanuit verenigingen en een bewonersgroep lang actie is gevoerd werd renovatie en een 'beschermde status' voor de buurt afgelopen mei afgewezen.

Het begin van de sloop staat nu gepland voor het eerste kwartaal van 2022, maar veel bewoners hebben de wijk al verlaten. "Zo'n zeventig huishoudens wilden het niet langer afwachten en zijn vertrokken", legt Van Soest uit. Daarom hebben tientallen woningen nu een soort anti-kraak bestemming.

Desi Bos, die al 26 jaar (oké, met één kort uitstapje naar Heiloo) in de Bloemwijk woont, runt een winkeltje en leeft er met veel plezier. "Ik vind het hier geweldig. We zijn apart volkje en er is sociale controle." Toch voelt ze dat er bepaalde spanningen zijn door de aankomende sloop. "Onder de bewoners vooral. Vanaf het moment dat de plannen bekendgemaakt werden zitten mensen in onzekerheid. En dan in deze coronatijd kan je ook nog eens veel minder doen", legt ze uit.

Ze hing daarom een toepasselijke wens in de wensboom.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl