Streekstad Centraal

Dorpsraad Sint Pancras was er helemaal klaar voor: de laatste kans om aandacht te vragen voor de weerstand die in het dorp heerst tegen de huidige fusieplannen. Woensdagmiddag zou de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken een hoorzitting houden over het herindelingsontwerp voor Langedijk en Heerhugowaard, maar op het laatste moment werd deze vanwege corona geannuleerd. De 'Pancras 60+ Kaaspetitie' die eerder persoonlijk werd aangeboden voor het Provinciehuis, gaat dus niet naar Den Haag.

"We moeten nu maar afwachten wat ze in Den Haag beslissen", zegt voorzitter Erik Kroese enigszins teleurgesteld tegen mediapartner NH Nieuws. "We hebben natuurlijk wel al schriftelijk onze zienswijze en motivatiebrief ingediend, met alle stukken en handtekeningen. Maar we hadden de petitie, verpakt als Alkmaarse kaas, graag fysiek aangeboden."

De petitie van de dorpsraad was door ruim 2.800 Pancrassers ondertekend, volgens de raad is dat 60 procent van (de volwassenen in) het dorp. "We voelen ons beter thuis bij kaasstad Alkmaar". Niet alleen Dorpsraad Sint Pancras zou afreizen naar de Hofstad, ook de Alkmaarse tijdelijke burgemeester Emile Roemer was bereid een laatste poging doen om het tij te keren.

Andere insprekers zouden burgemeesters Bert Blase en Leontien Kompier geweest zijn, al hadden die aangegeven het eigenlijk niet nodig te vinden. De ambtelijke fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk begin dit jaar heeft er volgens hen voor gezorgd dat de twee gemeenten samen sterker kunnen opereren.

Ook William van Diepen kon thuis blijven. Hij zou namens de Klankbordgroep Sint Pancras betogen dat de petitie van de dorpsraad niet klopt, en zeker niet het hele dorp vertegenwoordigt.

Nu de hoorzetting is afgelast, rest voor de Kamercommissie de schriftelijke afhandeling, al zouden de leden desgewenst contact op kunnen nemen met belanghebbenden. Op 22 december hakt de Tweede Kamer de knoop door.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl