Streekstad Centraal
00:00
55
00:00

Alkmaars wethouder Pieter Dijkman mocht zaterdagochtend de eerste proefkaas van Alkmaars Goud vanuit de auto in ontvangst nemen. Helemaal de eerste kaas was het natuurlijk niet, want in het ontwikkelingstraject dat Alkmaars Goud heeft afgelegd zijn er al meer 'proefmomenten' geweest. Maar nog nooit op deze schaal. Maar liefst 600 kazen worden uitgedeeld en daarmee zou je kunnen stellen dat Alkmaar eindelijk zijn eigen kaas heeft.

Maar klaar is het werk nog niet. "De mensen nemen vandaag een stukje mee, er wordt gevraagd om daar een oordeel over te geven, en dan weten wij of we op de goede weg zijn", vertelt Jaap Groen aan Alkmaar Centraal. "Mensen vroegen vaak waar de Alkmaarse kaas is, maar die hadden we niet. En toen is het idee ontstaan om die te gaan maken."

In 2019 is Het Alkmaars Kaasgenootschap een crowdfundingsactie gestart om te kunnen beginnen met de ontwikkeling van echte Alkmaarse kaas. Over smaak en vorm was weinig discussie, uniek en rond van smaak maar zeskantig van vorm. Om dat te bereiken wordt Alkmaars Goud gemaakt van melk afkomstig van specifieke koeien die grazen op zes polders rond Alkmaar. Niet alleen vanwege de regionale binding, maar ook omdat de licht zoutige bodem van de polders een eigen smaak geeft aan de kaas.

De kaas die zaterdagochtend werd uitgedeeld heet 'Alkmaars Goud Proefkaas 2020' en is... gewoon rond. Pas als de kaas helemaal klaar is, en daar zijn nog wel wat proefmomenten voor nodig, krijgt Alkmaars Goud zijn definitieve zeskantige vorm.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl