Streekstad Centraal

Nog dit jaar komt er een verbod op carbidschieten in de gemeente Alkmaar. Het voorstel van de PvdA kreeg donderdagavond voldoende steun van het CDA, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, BAS, Leefbaar Alkmaar, ChristenUnie, én van waarnemend burgemeester Emile Roemer.

De laatste had laten uitzoeken dat er een run is op carbid en op melkbussen. Hij vertelde de raad dat er inmiddels al geen carbid meer te krijgen is. "Het is massaal ingekocht." Volgens PvdA-fractieleider David Rubio Borrajo moeten we ons nu zorgen maken over de jaarwisseling.

Niet iedereen is het daarmee eens. VVD-fractievoorzitter John van der Rhee en OPA-leider Victor Kloos verweten de PvdA ’symbool-politiek’ te bedrijven. Van der Rhee meent dat een verbod totaal geen verschil zal maken. "Wat mensen hebben ingekocht zullen ze willen afschieten".

Roemer beaamde dat het niet mogelijk zal zijn om alle carbid in z’n verpakking te houden. "Maar geef me alsjeblieft iets waarmee ik kan optreden; dat als er ergens een melding komt, dat ik dan handhavers of de politie eropaf kan sturen. Het carbidschieten is levensgevaarlijk. Het beeld naar buiten moet zijn dat we wel iets doen,” aldus Roemer.

Zijn suggestie is om het verbod in de APV zo in te richten dat hij de mogelijkheid heeft om ontheffing te verlenen. Dat zou dan bijvoorbeeld kunnen gelden voor carbidschieters die traditioneel op oudejaarsmiddag de boel laten knallen. "Dan kun je aannemen dat het om ervaren mensen gaat.”

Maar een oploop op zo'n middag is in coronatijd nu ook weer niet de bedoeling, aldus Roemer. Want het wil maar niet de goede kant op gaan met de coronacijfers. Daarnaast kan het carbidschieten leiden tot extra ziekenhuisbezoek.

Onduidelijk bleef hoeveel carbid er normaal wordt afgeschoten met Oud en Nieuw. "Carbid? Waar dan?”, vroeg Willem Peters van Lijst Peters. "In de Schermer, al tachtig jaar”, antwoordde Gosse Postma (CDA). Alle fracties nemen aan dat carbid niet in wijken wordt afgeschoten.

Alleen OPA en VVD stemden uiteindelijk tegen de motie. "Het is in deze tijd geen goed signaal om ieder vermaak te verbieden”, zo motiveerde Kloos de tegenstem van zijn fractie. Het verbod op carbidschieten wordt desondanks in de raadsvergadering van december in de APV vastgelegd.

Burgemeester Roemer probeert ondertussen om al zijn collega's in Noord-Holland Noord ook stelling te laten nemen tegen carbidschieten. (foto: Wiki Commons / Berend Jan Stijf)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl