Streekstad Centraal

De aflopen weken las de Alkmaarse fractie van de ChristenUnie via verschillende media over toenemend gebruik van een nieuwe designerdrug met de synthetische stof 3-MMC. De pilletjes staan niet op de Opiumlijst en zijn gewoon via internet te bestellen. "Maar elke jongere die hiermee begint, is er één teveel, vindt de ChristenUnie. De fractie stelt het college van Alkmaar vragen.

"Levensgevaarlijk, enorm verslavend en populair bij jongeren, dat is deze nieuwe designerdrug 3- MMC", stelt fractievoorzitter Ronald van Veen. "Het zijn vooral jongeren tussen 15 en 25 jaar die 'Poes' uit verveling of nieuwgierigheid uitproberen. Volgens het Trimbos-instituut en de Jellinek-kliniek krijgen gebruikers een euforisch gevoel. Maar het zorgt tegelijk voor oververhitting, slapeloosheid, hoge bloeddruk en angst en paranoia. Verdere lichamelijke reacties zijn: verhoogde spierspanning, zweten, droge mond, grote pupillen en tandenknarsen. In de dagen na het gebruik voelen gebruikers zich vaak neerslachtig en depressief. De effecten zijn te vergelijken met cocaïne en XTC dan wel MDMA". Verder is er volgens de Jellinek-kliniek nog niet veel bekend, bijvoorbeeld over gevolgen van langdurig gebruik.

3-MMC is kort voor van 3-Methylmethcathinone en lijkt op 4-MMC, ook wel bekend als Miauw Miauw, dat populair was tot het op de Opiumlijst werd geplaatst. "Dit maakt het kat-en-muisspel achter de wereld van de designerdrugs zichtbaar", aldus de fractievoorzitter. "Door het verwijderen van soms maar één molecuul is het weer legaal. Maar het is daarmee alles behalve ongevaarlijk! Bovendien is Poes veel goedkoper dan zijn voorganger en zijn recepten van designerdrugs openlijk vindbaar."

Fractievoorzitter Ronald van Veen vraagt het college onder andere of het inzicht heeft in de verspreiding van 3-MMC in Alkmaar en of het bereid is om met belanghebbende partijen een voorlichtings- en waarschuwingscampagne op te zetten.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl