Streekstad Centraal

Omdat 'de publieke opinie verandert', heeft zorgkoepel De Zorgcirkel besloten dat Zwarte Piet op de ruim dertig locaties in de regio's Zaanstreek-Waterland en Alkmaar vanaf dit jaar persona non grata is. Dat geldt dus óók voor Prins Hendrik in Egmond aan Zee en Westerhout in Alkmaar. De beslissing van De Zorgcirkel om het uiterlijk van de helper van Sinterklaas te veranderen lokt op verschillende locaties van de Zorgcirkel al negatieve reacties uit.

"We willen graag dat iedereen, jong en oud, ongeacht cultuur, een leuk sinterklaasfeest beleeft", legt woordvoerder Bianca van Overveld van de Zorgcirkel uit aan mediapartner NH Nieuws over waarom de directie ervoor heeft gekozen vanaf dit jaar geen zwarte pieten meer te verwelkomen. "We volgen het landelijk Sinterklaasjournaal, en daarin zie je ook dat volledig zwart er niet meer bij past."

In plaats van zwarte pieten zullen er nu roetveegpieten Sinterklaas vergezellen tijdens zijn bezoek aan de locaties, legt Van Overveld uit. Het besluit heeft ook tot gevolg dat de sinterklaasdecoratie moet worden vervangen voor een 'feestelijke variant'. "Maar dat is tegenwoordig gelukkig op voldoende plekken te koop."

"We vinden het vervelend als het voor sommigen te snel gaat", zegt de woordvoerder, "maar we steken onze energie in welzijn voor ouderen."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl