Streekstad Centraal
00:00
55
00:00

Ed en Annet Kueter leven in hun droomhuis. Ze verruilden een paar jaar geleden de Alkmaarse binnenstad voor hun zelf ontworpen draaiende woning aan de Hoornsevaart. Het uitzicht verandert continu heel langzaam, met dan weer een blik op de tuin, de buren of de polder.  Inmiddels woont het echtpaar er drie jaar, en ze willen nooit meer anders. "Het is te gek wonen."

"Al dertig jaar wilde ik in een kubus wonen", vertelt Ed aan mediapartner NH Nieuws. "Een vierkant van tien bij tien, en toen bedachten we dat we het ook nog draaiend wilden hebben. Dat leek ons prachtig". En zo geschiedde: Ed, bouwkundige van beroep met ervaring in de molenbouw, ontwierp samen met een architect de droomwoning.

Het huis draait net zoals de Molen van Piet op een 'Engels kruiwerk', met in het midden een grote holle kolom waar de kabels en leidingen doorheen gaan. De kabels hangen in lussen en de leidingen hebben koppelingen die kunnen draaien. Sensoren registreren de positie van de woning op de dag. "Het duurt ongeveer 26 minuten en dan zijn we vanaf het beginpunt tot het eindpunt", legt Ed uit. Het huis heeft grote ramen, zodat er ook volop van het variërende uitzicht genoten kan worden.

Ed en Annet raken niet in de war van de draaiing als ze weggaan. "En de hond raakt ook niet in paniek, die weet ook altijd waar de voordeur is". Op de vraag of hij wel eens misselijk is zegt Ed: "Naaahhj, er zijn wel mensen die hier hebben gezeten aan tafel, 'oh oh, het beweegt toch een beetje, ik word een beetje draaierig', maar dat vind ik toch een beetje overdreven. Het gaat zo langzaam, het is geen zweefmolen hoor."

"Het is te gek wonen. Wij zijn elke dag zo gelukkig dat we hier kunnen wonen", besluit Ed. "Het huis is zo ontzettend licht, zoveel glas, we kunnen alles gewoon zien."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl