Het leek zo'n mooie beloning voor alle inzet in de zorg tijdens de coronacrisis: de 1.000 euro voor zorgmedewerkers. De GGD's konden een aanvraag doen voor personeel dat een 'uitzonderlijke prestatie' leverde, maar dat heeft geleid tot een hoop verontwaardiging zowel bij de medewerkers als het bestuur. "Wij vinden óók dat iedereen de bonus verdient", zegt directeur Edward John Paulina.

Voor Marjolein Klant kwam het bericht dat ze de bonus niet kreeg als een klap. De 29-jarige Alkmaarse was ervan overtuigd dat die door haar voormalige werkgever GGD Hollands Noorden zou worden aangevraagd. Ze was drie jaar lang jeugdverpleegkundige, maar werd tijdens de corona-uitbraak overgeheveld naar coronazorg. Ze streed fulltime tegen het virus door tests af te nemen in de Alkmaarse teststraat en bron- en contactonderzoek te doen.

Maar de GGD zei dat ze niet in aanmerking kwam. Een van de vereisten van de Rijksoverheid is namelijk dat iemand minimaal 30 overuren heeft gemaakt. Ze had er maar elf genoteerd. "Maar ik heb me met die 300 uur meer dan tien keer zoveel als die overurennorm ingezet in de frontlinie", vertelt ze tegen mediapartner NH Nieuws.

Marjolein voelt zich in de kou gezet en schreef daarom een Facebook-bericht dat inmiddels al honderden keren gedeeld is. In het bericht schrijft ze hoe zij met vele anderen gehoor gaf aan de oproep om bij te springen en dat ze ook tijdens barre omstandigheden in de coronateststraat werkte. In april met 5 graden en de hele dag koude handen, of juist bij 30 graden hitte in beschermende kleding. Het mensen bellen was slopend, vooral emotioneel. Het vertellen dat iemand besmet is, een luisterend oor bieden aan angstige, verontruste of boze mensen, of iemand die een familielid was verloren aan corona, en dan toch de regels opleggen, zoals quarantaine.

Tot september werkte Marjolein voor de GGD HN. Nu werkt ze voor een andere organisatie. "Ik ben niet weggegaan omdat ik het hier niet mee eens was en ik wil ze ook geen trap na geven. Maar ik vind het jammer dat ik en veel andere collega's op deze manier geen blijk van waardering krijgen."

Maar ook de GGD-leiding baalt. Directeur Edward John Paulina: "Geef het aan iedereen en anders niet. Wij vinden óók dat iedereen de bonus verdient, maar we kunnen hem door de gestelde eisen simpelweg niet voor iedereen aanvragen". Voor 82 medewerkers was de zorgbonus wél aangevraagd. "Zij hebben een uitzonderlijke prestatie geleverd, maar dat heeft iedereen gedaan in deze tijd."

Het Ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) was niet bereikbaar voor een reactie.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl