Streekstad Centraal

In Nederland zijn sportwedstrijden verboden, maar gelukkig voor de Alkmaarse judoka's Yannick en Dylan van de Kolk niet in Kroatië. Op het EK Judo onder 23 jaar behaalde de 22-jarige Yannick een prachtige bronzen medaille in de categorie onder 73 kg. Het is zijn eerste medaille op een groot internationaal kampioenschap. Zijn 19-jarige broer Dylan schopte het tot de derde ronde.

Yannick wordt sinds de zomervakantie begeleid door Jean-Paul Bell, onder andere coach van wereldkampioen -90 kg Noël van de End, en dat het hem goed bevalt was te zien op het EK. Als zesde geplaatst mocht hij de eerste ronde overslaan. In de tweede ging de strijd tegen Glib Lubyanko uit Oekraïne redelijk gelijk op en beide kregen een straf, tot de Alkmaarder kort voor het einde een wazari (half punt) scoorde.

Ronde drie was tegen de Rus David Gamosov, met al drie Europese medailles op zijn naam. Ook deze wedstrijd ging gelijk op, met beide een straf. Het kwam aan op een 'golden score' in de extra tijd.  Yannick kreeg daarin de Rus op de rug met een prachtige schouderworp. In de kwartfinale kon hij echter geen vuist maken tegen de Israëliër Yehonatan Elbaz, zodat hij via de herkansing hooguit nog brons kon winnen.

In een zinderende wedstrijd tegen de Roemeen Adrian Sulca, was het Yannick die in de extra tijd de golden score pakte. De kleine finale om het brons werd helaas een anti-climax; zijn trainingsmaat op Papendal Koen Heg (waar hij nomaal van wint) moest afzeggen vanwege een knieblessure. Maar derde is derde.

Dylan kende eerder vorige week een teleurstellend optreden in het EK onder 21 jaar. Hij strandde in de tweede ronde. Maar hij mocht ook uitkomen op het EK onder 23 jaar. Gebrand op revanche won hij tussen de oudere judoka's zijn eerste twee partijen overtuigend. In de derde ronde trof hij Mattia Micelli. De Italiaan werd uiteindelijk Europees kampioen, maar Yannick had hem daar bijna van weerhouden, in een zeer spannende strijd die duurde tot de laatste minuut van de extra tijd. Een mislukte aanval deed "het broertje van" de das om. Dylan belandde op de grond en kon niet snel genoeg wegdraaien om aan een houdgreep te ontkomen. (foto's: Facebook / Yannick van de Kolk)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl