Streekstad Centraal
00:00
55
00:00

De Alkmaarse Lotte Mol runt Stoer Food Factory, een plek waar jongeren met psychische- of gedragsproblemen passende werkzaamheden krijgen. Voor sommigen is ze net een moeder. Lotte merkt dat in deze coronatijd de eenzaamheid bij haar doelgroep groeit. "Ze voelen zich verloren, ogen emotioneel. Ze vallen tussen wal en schip."

Vorige maand publiceerde de GGD cijfers over eenzame jongeren. In regio Alkmaar was bijna de helft wel eens eenzaam in 2019. Zij missen soms sociale contacten of vinden de kwaliteit van vriendschappen niet goed. Voor jongeren met een lichte beperking, zoals een gedragsstoornis of psychische aandoening, is het nog moeilijker. "Ze kunnen al veel moeilijker aansluiting vinden bij de voor veel mensen gewone dingen in het leven, zoals uitgaan of een sportclubje", aldus Lotte tegenover mediapartner NH Nieuws.

"Deze tijd maakt mij al emotioneel, kan je nagaan wat het voor hun betekent. Zij hebben niet zo'n groot sociaal netwerk als ik heb. Corona heeft een grote invloed". Lotte praat er met de jongeren bij haar op dagbesteding regelmatig over. "En dan benoemen ze het ook wel. Echt eenzaamheid. Ze zitten niet lekker in hun vel."

Dagbesteding Voorwerk van Parlan Jeugdhulp in Heerhugowaard ziet hetzelfde gebeuren. De 20 tot 30 jongeren tot 18 jaar uit de regio die bij Voorwerk zijn aangesloten, zitten veelal niet meer op school en hebben geen werk. Voor hen zijn het extra lastige tijden. Paul Kok van Voorwerk: "We zien wat gedragveranderingen. Heel veel in hun sociale verkeer ligt stil en daardoor zijn ze meer op zichzelf aangewezen. Dat kunnen ze niet goed volmaken. Ze zijn zoekende en vooral buiten resulteert dat soms in rottigheid uithalen."

Bij Voorwerk wordt gekeken wat er voor hen aan mogelijkheden zijn qua werkactiviteiten. Paul ziet dat ze bij de dagbesteding wel toenadering zoeken bij elkaar. "Maar daar omheen laten ze het snel weer los. Terwijl structuur bij deze jongeren superbelangrijk is."

Bij Restaurant Stoer aan de Stationsweg en een Stoer To Go op het Scharlo werkten totaal 32 jongeren die Lotte ondersteuning bood, onder meer bij taal- en rekenproblemen. Daarom werd ze dit jaar verkozen tot Taalheld. Maar mede door de coronacrisis is het restaurant dicht en de afhaal staat te huur. "We redden het gewoon niet om die draaiende te houden", aldus Lotte.

Maar er is nog wel de Stoer Food Factory aan de Perronstraat, met plek voor twaalf jongeren. "Deze jongeren zijn ongelooflijk bijzondere mensen met stuk voor stuk een verhaal, waar we veel van kunnen leren", zegt Lotte. Sommigen komen een paar uurtjes per week, anderen een paar dagen. "De een vindt het leuk om de website bij te houden, de ander staat de hele dag gerechten te bereiden voor in de winkel (die binnenkort bij de cateringkeuken komt, red)."

De meesten zitten al langdurig thuis, bijvoorbeeld met een burn-out, of kunnen op school hun draai niet vinden. "Ze krijgen de taken waar zij behoefte aan hebben. Er is geen druk om iets te moeten. En er is altijd tijd voor een bakkie koffie, een wandeling en een kletspraatje als iemand niet goed in zijn vel zit."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl