Streekstad Centraal
00:00
55
00:00

Een lobby vanuit de gemeente Bergen heeft Provinciale Staten van Noord-Holland de afgelopen weken niet op andere gedachten kunnen brengen. Het landschap rond de kernen bij Camperduin, Bergen, Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen gaat op slot. Voorstellen om de nieuwe omgevingsverordening te wijzigen en uitzonderingen te maken voor de dorpsranden in de gemeente Bergen, hebben het niet gehaald.

CDA-statenlid Wilma van Andel kan zich er nog steeds over opwinden. Al haar wijzigingsvoorstellen die betrekking hadden op de gemeente Bergen zijn afgeschoten. "Ik denk dat de gemeente Bergen de zwaarst getroffen gemeente van Noord-Holland is door deze nieuwe Omgevingsverordening."

De zuidkant van Egmond-Binnen is nu van de kaart geveegd als plek voor uitbreiding van het dorp. Ook gaat er een streep door de woningbouwplannen bij de noordoosthoek van Egmond aan den Hoef. Er was ook geen clementie voor de gemeente Bergen bij de Scholtenlocatie, waar het gemeentebestuur de ALDI naar wilde verplaatsen. En inwoners van Camperduin zullen voortaan te maken krijgen met de provincie Noord-Holland voor elk bouwwerk dat ze binnen de bebouwde kom willen bijbouwen of aanpassen.

"Het is te bizar voor woorden dat er geen oog is voor de noden van de inwoners van de gemeente Bergen, " zegt Van Andel. Samen met wethouder Klaas Valkering bereidde ze de wijzigingsvoorstellen voor. "Ze maakten geen kans. In de praktijk wordt alles binnen de coalitie afgekaart. VVD wil zo graag verder met deze coalitie met linkse partijen, dat ze doof is voor de geluiden vanuit de lokale partijen, zelfs van partijgenoten. Ik kan me er nog steeds over opwinden."

Fractievoorzitter Lars Voskuil van de PvdA had juist kritiek op Van Andel, omdat die elke locatie waar projectontwikkelaars het oog op hadden laten vallen, zou willen uitzonderen van het beschermingsregime voor het Noord-Hollandse landschap.

Provinciale Staten bevestigde donderdagavond dat het grootschalige woningbouw en andere ontwikkelingen bij de kernen in de gemeente Bergen niet meer ziet zitten. Het weidegebied en de bollengronden rondom de dorpen krijgen de nieuwe beschermde status Bijzonder Provinciaal Landschap. Daarmee laat de provincie bescherming van het typerende landschap rondom de Noord-Hollandse dorpen zwaarder wegen dan de woningbehoefte daar. In de ogen van de provincie is er voldoende ruimte binnen de bebouwde kom van de kernen om de bulk van nieuwe woningen te bouwen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl