Streekstad Centraal

Vandaag, zondag 11 oktober, is het Coming Out Day. In regenbooggemeente Heerhugowaard werd zaterdag alvast de regenboogvlag gehesen. Dat werd gedaan door wethouder Annette Groot en Suleika van Holland, aandachtsfunctionaris LHBTI van MET Welzijn.

Coming-Outdag ontstond in het relatief gelovige Amerika, een jaar na de Second National March on Washington for Lesbian and Gay Rights op 11 oktober 1987. Rond een half miljoen mensen protesteerden tegen de uitspraak van het federale hooggerechtshof in 1986, waarin wetten tegen "sodomie" grondwettig werd verklaard. Bedoeld werden aldus de bijbel 'tegennatuurlijke' seksuele handelingen, oftewel anale seks maar vaak ook orale. Het verschilde per staat of dit gold voor ongehuwde stellen, maar het was altijd strafbaar voor homo's. Zij zouden ook vooral gestraft worden.

Sinds het ontstaan van de VS waren er anti-sodomie wetten. In 1964 was de laagste straf 100 dollar (nu 755 dollar waard), maar vaak was het tot tien jaar cel en in Nevada zelfs tot levenslang. Illinois was dé uitzondering. Daarna schrapten meer staten hun wetten onder toenemende druk, maar conservatieven boden fel verzet en boekten met de uitspraak van de supreme court een grote overwinning. Die uitspraak werd aangevochten en in 2003 kwam het hof tot inkeer. Op dat moment hadden nog negentien staten anti-sodomie wetten, al was homoseksualiteit 'slechts nog' strafbaar in vier. Al is het sindsdien verboden om ze te gebruiken, uit stil protest hebben nog altijd vijftien staten dergelijke wetgeving.

Gelukkig is Nederland een stuk toleranter, maar nog altijd heeft Coming Out Day ook hier waarde. (foto: gemeente Heerhugowaard)

 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl