Streekstad Centraal
00:00
55
00:00

Met zijn zachte g was Emile Roemer voor veel Alkmaarders misschien niet de meest voor de hand liggende persoon om hun (waarnemend) burgemeester te worden, maar goed, dat was Piet Bruinooge uit Zeeland dan vast ook niet. De Brabander ziet het zelf in ieder geval wel zitten. "Met mijn korte lijntjes naar Den Haag hoop ik zaken als versnelde woningbouw voor elkaar te krijgen."

Daarnaast wil hij Alkmaar op de kaart zetten. "Veel mensen kijken niet verder dan Amsterdam", zegt hij in een interview met mediapartner NH Nieuws voor het stadhuis op de Langestraat. Zijn connecties met de rijksoverheid zouden daar wel eens goed bij van pas kunnen komen. "Alkmaar is een prachtige stad", weet hij aan de hand van eerdere bezoekjes, ook aan de kaasmarkt. "Ik vind het een eer om hier waarnemend burgemeester te zijn."

Naar verwachting kan nog voor het zomerreces van 2021 een nieuwe burgemeester worden geïnstalleerd. Roemer heeft inmiddels met de wethouders gesproken over waar hij een rol in kan spelen. "Als burgemeester kan je het cement zijn tussen bestuurders, tussen het Rijk, de Provincie en Alkmaar." Als een voorbeeld noemt hij woningbouw. "Iedereen is op zoek naar meer woningen, maar om bouw mogelijk maken heb je meer nodig dan de gemeente. Ik heb een enorm netwerk richting Den Haag. Wie weet helpt dat."

Roemer kreeg dinsdag een rondleiding in het centrum, maar verder moet hij de stad nog beter leren kennen. "Ik wil de wijken in en kennismaken, voor zover dat kan met corona". Ook is hij van plan om op de fiets door de omliggende dorpen te rijden. Hij wil vooral met mensen praten. Via-via heeft de Brabander wel al begrepen dat Alkmaarders 'recht voor z'n raap' zijn. "En dat bevalt mij uitstekend. Gewoon zeggen wat je te zeggen hebt."

Via Instagram kreeg NH Nieuws een aantal vragen binnen van Alkmaarders: hoe komt een Brabander terecht in Alkmaar? Is hij weleens op de kaasmarkt geweest? Roemer gaf graag antwoord.

De op 23 september beëdigde goedlachse Brabander is officieel sinds 1 oktober de waarnemend burgemeester. Zijn werkweek begon zondag bij het AZ-stadion, waar hij meteen tassen mocht uitdelen aan leden van de 8 October Vereeniging. "Er is geen betere week om te beginnen dan tijdens Alkmaar Ontzet."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl